Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

01. 09. 2015. 08:15 >> 08:08
35

ANDRIJAŠEVIĆ SMATRA

Amfilohije se najviše bavi politikom

Donošenje Zakona o slobodi vjeroispovjesti neophodno je, jer se tim aktom zabranjuje političko djelovanje vjerskih zajednica, ocijenio je profesor Živko Andrijašević.

 

On smatra da to takođe može biti problem za mitropolita crnogorsko primorskog Amfilohija, koji se, kako je naveo, ponajviše bavi politikom.

“Uvjeravam vas da je (Amfilohije) dao više političkih izjava u posljednjih 25 godina nego svi episkopi Srpske crkve u XX i XXI vijeku. Takvu energiju, strast i samoljublje imaju samo pravi Crnogorci, što on i jeste“, rekao je Andrijašević u intervjuu za Dnevne novine.

Prema njegovim riječima Zakonom o slobodi vjeroispovjesti u skladu sa najvišim demokratskim standardima, urediće vjersko djelovanje na prostoru Crne Gore, prava i dužnosti vjerskih zajednica, kao i odnosi između vjerskih zajednica i crnogorske države.

„Kao što se može vidjeti iz Nacrta zakona, država se neće miješati u unutrašnji život, duhovno djelovanje i organizaciju vjerskih zajednica, ali neće ni dozvoliti da se koriste ekskluzivnim pravom da budu izvan pravnog poretka i iznad države. Kao u svakoj demokratskoj zemlji, one će biti registrovane u skladu sa zakonom i na osnovu toga će postati dio jednog pravnog ambijenta koji im omogućava slobode i prava primjerena njihovom vjerskom djelovanju i institucionalnim potrebama“, podsjetio je Andrijašević.

Andrijašević smatra da primjedbe Mitropolije crnogorsko primorske na Nacrt zakona o slobodi vjeroispovjesti nijesu bile stručne, već manifestacija njihovog političkog refleksa.

„SPC u Crnoj Gori, koju predstavlja mitropolit Amfilohije, ne može pobjeći od činjenice da je dio institucije koja je definisana kao "crkva srpskog naroda" i da je njeno sjedište u Beogradu. Time se ona u Crnoj Gori diskvalifikuje kao crkva pravoslavnih Crnogoraca koji se ne smatraju Srbima. Zakon ih sprečava da se nekakvim dvojnim pozicioniranjem nametnu kao crkva i jednih i drugih. Zato potpuno razumijem njihovu reakciju“, dodao je on.

Пратите нас на

Коментари35

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније