Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

01. 09. 2015. 08:20   >>  08:19 7

FEJZIĆ PORUČIO

Kujović sebe isključio iz IZ Crne Gore

Uprkosv najavama iz ,,čaršijskih izvora“ koji prate zbivanja unutar Islamske zajednice u Crnoj Gori, u subotu se - ni u Plavu, ni u Rožajama - nijesu sreli reis Rifat efendija Fejzić i hafiz Abdurahman efendija Kujević. Nijesu dogovoreni ni novi termini ili druge lokacije, pa nije realna ni opcija susreta u Novom Pazaru, piše Pobjeda.

Reis Fejzić ostaje pri stavu da je bivši rožajski imam, koji je prije nekoliko mjeseci imenovan za pomoćnika novopazarskog muftije ,,za južni Sandžak “, tim činom sebe isključio iz službe u Islamskoj zajednici. U tom svojstvu bilo kakvi formalni, odnosno službeni razgovori nijesu predviđeni. Isključena je, takođe, mogućnost skorijeg reisovog susreta sa novopazarskim muftijom Muamerom efendijom Zukorlićem.

Mir i u komšiluku

"Ne radi se ovdje o nekakvoj svađi dva čovjeka, pa bi sada, zbog mira u kući i komšiluku, trebalo da se izmire", objasnio je u razgovoru za Pobjedu Fejzić.

"U pitanju je apsolutno nesporna činjenica da je Kujević svojevoljno odlučio da se priključi službi Islamske zajednice u drugoj državi, Srbiji, i na taj način se isključio iz službe Islamske zajednice u Crnoj Gori. On je i član tamošnjeg Mešihata, izvršnog organa IZ, pa ne znam o čemu bi trebalo službeno da razgovaramo. A ja na poklonjenja niti zovem, niti idem, osim na sveta mjesta i svetim povodima ", izričit je reis.

Što se spekulacija vezanih za navodno sve veći broj imama u džamijama u Gusinju, Plavu, Rožajama, Baru i Ulcinju, koji podržavaju koncept reorganizacije postojeće strukture IZ u Crnoj Gori, sagovornik Pobjede tvrdi da se radi o nedobronamjernim dezinformacijama plasiranim, koje su u posljednjem periodu sve učestalije, kako bi se u javnosti stvorio utisak o raskolu koji samo što nije razorio samu bit postojanja Islamske zajednice u postojećem obliku.

Prirodni dio

"Ideja o nekakvom prisajedinjenju bilo kome i pod bilo kakvim uslovima zbog stvaranja nekakve zajednice Sandžaka, za nas je apsolutno neprihvatljiva", jasan je reis Fejzić.

"Prirodni smo, trajno neodvojivi dio islama u najširem i svakom smislu i pogledu, pa smo i institucionalno, kao zajednica u stalnoj, najneposrednijoj saradnji sa islamskim zajednicama u Bosni i Hercegovini, Turskoj, Albaniji, Makedoniji, Srbiji i svim ostalim zemljama u kojima djeluju kao legitimne institucije naše braće po vjeri", objašnjava Fejzić.

Ko god je na drugačijim pozicijama, po mišljenju reisa, krši Ustav Islamske zajednice i nema mu mjesta u njenim službama, niti kao takav može biti imam u bilo kojoj džamiji u Crnoj Gori. To znaju svi islamski službenici i, za sada, ozbiljnijih odstupanja od ustanovljenih, svima dobro znanih principa - nema.

Razgovori sa imamima su kontinuirani i generalna je ocjena da se jedinstvo manifestovano na izbornom saboru u Medresi u Milješu blagotvorno odrazilo i na atmosferu ,,na terenu“, među vjernicima, što je od izvanrednog značaja i za mnogo širi društveni kontekst od strogo vjerskog.

Misija mira i života

Samo takve okolnosti, kako ističe efendija Fejzić, suštinski mogu neutralisati, pa čak i trajno pacifikovati grupe i pojedince sklone ne samo vjerskom radikalizmu. A, takvi nijesu zaobišli ni Crnu Goru, pa nadležne državne službe povremeno obavještavaju javnost da je potencijalnih radikala unutar vehabističkog pokreta između 150 i 200. Ni u Islamskoj zajednici ne raspolažu drugačijim podacima.

"Mimo onoga čime raspolaže crnogorska javnost nijesmo dodatno informisani, pa ni kada je u pitanju broj ljudi o kojima govorite, kao i onih koji su na ratištima u Iraku i Siriji. Naša misija je utemeljena na učenjima Alaha, Milostivog, Samilosnog, Poslanika Muhameda i Kurana i svaki radikalizam nam je stran. Naša misija je utemeljena na vjeri mira i života, a ne ratova i stradanja", zaključuje reis Fejzić.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније