Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

01. 09. 2015. 13:13 >> 14:18
10

PORUKA EU

Svi mediji da se uključe u dijalog

Podizanje profesionalnih standarda u crnogorskim medijima pitanje je kontinuiranih napora, kako samih medijskih kuća, tako i samoregulatornih mehanizama, saopštili su iz Delegacije Evropske unije u Podgorici, apelujući na sve medije, njihove vlasnike, urednike i novinare, da se uključe u konstruktivan dijalog, sa ciljem stvaranja povoljnijeg ambijenta za profesionalno novinarstvo.

 

Oni povodom otvorenog pisma koje su evropskom komesaru za susjedsku politiku i pregovore o proširenju, Johanesu Hanu i šefu Delegacije EU Mitji Drobniču, poslali urednici i novinari sedam crnogorskih medija (RTCG, Prva,Pink M, Pobjeda, Dnevne novine, Antena M, Skala Radio), zbog kolumne direktora Vijesti, Željka Ivanovića, medijima dostavili zajednički odgovor Hana i Drobniča.

Iz Delegacije su kazali da je Izvještaju o napretku Crne Gore za 2014. godinu, Evropska komisija ukazala da nedostatak profesionalnih i etičkih standarda među predstavnicima medija i dalje predstavlja razlog za zabrinutost i da doprinosi stvaranju dodatnih tenzija u medijskom okruženju” i preporučila uspostavljanje mehanizama za praćenje poštovanja profesionalnih I etičkih standarda u novinarstvu, kao i za njihovu promociju.

“Praćenje primjene etičkih standarda, identifikovanje eventualnih kršenja istog i pružanje preporuka za poboljšanje standarda u medijskom izvještavanju prevashodno je odgovornost nadležnih samoregulatornih tijela. Komesar Han je o ovom pitanju razgovarao sa predsjednikom Vlade Crne Gore, g. Đukanovićem, prilikom njihovog susreta prošlog petka u Beču, kada su se složili da se mora uraditi više na poboljšanju medijskog ambijenta”, navodi se u saopštenju.

Podizanje profesionalnih standarda u crnogorskim medijima je, kažu iz Delegacije, pitanje kontinuiranih napora, kako samih medijskih kuća, tako I samoregulatornih mehanizama.

“U tom cilju, Evropska unija u potpunosti podržava rad Predstavnice OEBS-a za slobodu medija i pozdravlja dogovor crnogorskih medija koji ide u pravcu poboljšanja postojećeg Kodeksa novinara Crne Gore. To vidimo kao pozitivan iskorak u unapređenju kvaliteta novinarstva u zemlji.Koristimo ovu priliku da pozovemo sve medije, njihove vlasnike, urednike i novinare, da se uključe u konstruktivan dijalog, sa ciljem stvaranja povoljnijeg ambijenta za profesionalno novinarstvo. Nastavićemo da pružamo podršku svim koracima koji budu išli u tom pravcu”, navodi se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније