Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

25. 04. 2013. 08:19 >> 08:19
2

SVOJINA

Tužili Mitropoliju SPC zbog crkve

Centar savremene umjetnosti traži da se Mitropolija crnogorsko-primorska iseli iz crkve svetog Dimitrija, koja se nalazi u podgoričkom naselju Kruševac, nadomak dvorca kralja Nikole, pišu današnje Vijesti.

Pravni zastupnik Centra, advokat Risto Femić, rekao je juče na pripremnom ročištu u Osnovnom sudu u Podgorici, da oni „crkvu tretiraju kao dio njihovog kompleksa“.

Crkva je upisana kao posjed nekadašnje Galerije nesvrstanih zemalja „Josip Broz Tito“.

Spajanjem te galerije i Republičkog kulturnog centra, nastao je Centar savremene umjetnosti. Nakon tužbe Centra, uslijedila je kontratužba Mitropolije, za promjenu upisa svojine.

Punomoćnik Mitropolije crnogorsko-primorske Vojisalv Đurišić, kazao je Vijestima da je ktitor crkve bio kralj Nikola i da je on crkvu tretirao kao svaki drugi sakralni objekat.

„Međutim, i ova crkva, kao i crkva na Cetinju, nazivane su u to vrijeme dvorskim kapelama, iz prostog razloga što je kraljeva porodica išla na službu u te crkve. U svom testamentu kralj Nikola crkvu svetog Dimitrija nigdje ne navodi kao svoju imovinu“, kazao je Đurišić.

Dodao je da je poslije rata, ta crkva, kao i mnoge druge, oduzeta i korišćena kao magacinski prostor.

„Kasnije, kada je napuštena, ponovo je preuzima Mitropolija, koja je uređuje i ona od tada namjenski služi za bogosluženje“, kazao je Đurišić.

Sudija u tom predmetu, Danilo Jegdić, odlučio je da se na glavnoj raspravi, zakazanoj za 11. jun, sprovedu pisani dokazi. Biće saslušani i vještak geodetske struke Lazar Vukadinović i arhitektonske struke Sanja Radović.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније