Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

01. 09. 2015. 20:22 >> 23:38

MEDENICA TVRDI

Sudstvo ne koči borbu protiv korupcije

Nedavno objavljen godišnji izvještaj Savjeta Evrope u saradnji s Grupom zemalja za borbu protiv korupcije GRECO, u nekoliko ocjena kritikovao je rad crnogorskog sudstva i tužilaštva. Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica za TVCG kaže da je saglasna da bi sudstvo trebalo da bude efikasnije, ali ističe da im se ne može prigovoriti da koče borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala. Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković kazao je za TVCG, kako će tužilaštvo biti otvorenije i proaktivnije, a komentarisao je i curenje povjerljivih informacija iz poslednjih istraga.

U godišnjem izvještaju Savjeta Evrope, u saradnji sa Grupom zemalja za borbu protiv korupcije - GRECO, ima nekoliko ocjena, počevši od navodno prevelikih ovlašćenja Vrhovnog suda i predsjednice Vesne Medenice.

"To nije uopšte preporuka GRECO-a. Naime, evaluacioni tim jeste nakon razgovora sa NVO sektorom zaključio ili pak razmišljao da su ovlašćenja predsjednika Vrhovnog suda, koja su inače ustavna i zakonska, prevelika u odnosu na nižestepene sudove. GRECO, a znamo ko sačinjava GRECO, ipak nije to njihovo razmišljanje uvažio, niti ga je kroz preporuku nametnuo crnogorskoj vlasti, da u dijelu nekih budućih izmjena to imaju kao obavezu", naglasila je Medenica za TVCG.

U izvještaju zamjeraju i za tzv. osjećaj nekažnjivosti visokih funkcionera što je, kako je napisano, dodatna prepreka za povjerenje javnosti u sudski sistem.

"Kada bi govorili o nekažnjivosti visokih funkcionera, onda bismo morali da imamo oslobađajuće odluke, a mi takvih odluka nemamo. Koliko optužbi, toliko presuda, ne znači da će one sve biti osuđujuće, ali ovaj dio da nema presuda visokim funkcionerima ne stoji. Na sudovima je da sude i treba da budu efikasniji, ali do sada u tom dijelu što se tiče borbe protiv korupcije ne vidim da su sudovi bili neefikasni i ne vidim da se može spočitavati sudovima da oni koče borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala", kaže Medenica.

U godišnjem izvještaju GRECO i Savjet Evrope ocjenjuju da Tužilaštvo nije dovoljno transparentno, ni proaktivno. VDT Ivica Stanković, za TVCG, kaže da je izvještaj završen prije nego je na evropske adrese stigao izvještaj domaće NVO - Centra za demokratsku tranziciju koji pokazuje drugačije rezultate - da je Tužilaštvo postala jedna od najotvorenijih institucija u Crnoj Gori.

"Ta razlika je uslijedila jer je Izvještaj Greco - a usvojen 19.juna ove godine, a objavljen  26.avgusta, a izvještaj CDT - a objavljen je 26.jula. Mislim da bi izvještaj  CDT - a promijenio izvještaj GRECO-a apsolutno, jer svi indikatori ukazuju na to.", ocijenio je Stanković.

U  izvještaju međunarodnih eksperta  stoji i da u Crnoj Gori nema dovoljno optužnica, a samim tim ni presuda za ratne zločine. Stankovic objašnjava da Tužilaštvo djeluje strateški i da je to u agendi budućeg djelovanja.

"U maju ove godine je donijeta strategija o postupanju u pogledu ratnih zločina, tako da će prije svega akcenat  biti na identifikaciji događaja i počinilaca koji su učestvovali u nekim paramilitarnim grupama i slično.", kaže on.

Osim brojnih preporuka iz izvještaja GRECO-a, u Crnoj Gori je aktuelno i curenje povjerljivih informacija u slučaju optuženih za višemilionsku štetu nanijetu budžetu opštine Budva, i zbog činjenice da je neko "Vijestima" javio povjerljive informacije o mjestu i satu hapšenja pojedinih budvanskih funkcionera. Prvog čovjeka Tužilastva pitali smo šta preduzima i šta će preduzeti u tom pogledu, s obzirom na to da se radi o ozbiljnom kršenju ZKP-a.

"Tužilaštvo preduzima intenzivne radnje, kao što vam je prije par dana saopštio i specijalni tužilac i biće procesuiran onaj za koga se utvrdi da je dostavio povjerljive informacije bez obzira iz koje institucije dolazi."

Na pitanje može li curenje informacija, kako pravna struka implicira, da utiče na kredibilitet i rad Tužilaštva, Stanković kaže:

"Što se tiče kredibiliteta Tužilaštva, želio bih da ukažem da mi se čini da se malo skreće pažnja na drugu stranu, da se na taj način dovodi u pitanje rezultat rada u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Tužilaštvo nema privilegovanih i neprivilegovanih medija."

Ivana Šebek, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније