Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

02. 09. 2015. 09:59   >>  09:48 3

SA VALDANOSA

Pozitivna: Vratiti oduzeto zemljište vlasnicima

Pozitivna Crna Gora smatra da je povraćaj oduzetog zamljišta ranijim vlasnicima u Valdanosu jedino i zakonski ispravno rješenje.

 

Predsjednik ulcinjskog odbora Pozitivne, Fuad Lamežević, saopštio je da bivši vlasnici zemljišta u Valdanosu i njihovi nasljednici, kojih je danas i preko 600,  na sve zakonske i demokratske načine, godinama pokušavaju da povrate svoju imovinu, kao i imovinu svojih očeva i đedova.

“Naime, u ovom slučaju radi se  o poljoprivrednom zemljištu gdje po zakonu nije dozvoljena gradnja objekata, te je time bilo i nemoguće zemljište privesti namjeni. Dodatno, naknada bivšim vlasnicima za oduzeto zemljište na koju se Vlada, kao trenutni vlasnik poziva,  je 90 odsto  bila niža od tržišne cijene u periodu kada je zemljište oduzeto”, kazao je Lamežević.

Prema njegovim riječima, bivši vlasnici oduzetog zemljišta u Valdanosu traže povraćaj zemljišta površine od 950.000 metara kvadratnih sa oko 18.000 stabala maslina, koja su  eksproprijacijom iz 1978. godine rješenjem SO Ulcinj oduzeti da bi se na tom području izgradila Vojna baza, koja nikada nije izgrađena, a bivši vlasnici pretrpjeli štetu koja čak dostiže do stotinu  miliona eura.

“Imajući u vidu da je nedavno  Vrhovni sud donio konačnu odluku da se nasljednicima nekadašnjeg čuvenog bankara i brodovlasnika Lala Zubera vrati 676 m2 na Pristanu, na nekadašnjem prostoru Kino bašte, koje je eksproprijacijom oduzeto prije više od pola vijeka, i to isključivo krivicom Opštine Ulcinj kao vlasnika, odnosno Centra za kulturu kao korisnika,  smatramo da je legitiman i zahtjev bivših vlasnika za povraćaj oduzetog zamljišta u Valdanosu. Stoga, Pozitivna Crna Gora smatra da je povraćaj oduzetog zamljišta ranijim vlasnicima u Valdanosu jedino i pravedno rješenje,na način kako je to urađeno u slučaju Kino bašte. Samo poštovanjem zakona i procedura može se konačno stati na put neodgovornom ponašanju nadležnih i zaustaviti dalje nanošenje ekonomske štete građanima Ulcinja”, poručio je Lamežević.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније