Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

02. 09. 2015. 21:53   >>  21:44

BIO-ICT PROJEKAT

Završena prva ljetnja škola u bioinformatici

Prva ljetnja škola u bioinformatici, čiji je cilj bio upoznavanje studenata sa savremenim istraživačkim metodama, uspješno je realizovana, a u njenom radu učestvovala su 23 studenta.

Kako je saopšteno iz Ministarstva nauke, škola, čiji je organizator prvi uspostavljeni Centar izvrsnosti u Crnoj Gori - BIO ICT, trajala je od 25. do 28. avgusta a održana je u kotorskom resurnom centru za sluh i govor.

U saopštenju se podsjeća da se radi o projektu koji se putem granta u vrijednosti od 3.418.000 eura finansira Ministarstvo nauke kroz projekat "Visoko obrazovanje i istraživanje za inovacije i konkurentnost"(HERIC).

U školi su, kako se navodi, učestvovala 23 studenata Elektrotehničkog i Biotehničkog fakulteta, Instututa za Biologiju mora i Instituta za javno zdravlje Crne Gore, kao i pet predavača sa pomenutih institucija.

“Cilj škole je da se crnogorski studenti bolje upoznaju sa savremenim istraživačkim metodama, sa radom i aktivnostima prvog Centra izvrsnosti u Crnoj Gori, kao i da nauče koje osobine bi trebao da posjeduje mladi moderni naučni istraživač 21. vijeka”, pojašnjava se u saopštenju.

Iz Ministarstva nauke kazali su da su studenti imali priliku da se uvjere u važnost multidisciplinarnog pristupa nauci i istraživanjima, kao i u značaj međusobne saradnje i razmjene informacija i znanja koje svako od njih posjeduje u svojoj oblasti, kako bi na kraju došli do mjerljivih i značajnih rezultata i otkrića.

Studenti su, kako su dodali, dali i svoje ideje i smjernice za budućnost naučno-istraživačkog rada. 

U saopštenju se navodi da su polaznici škole aktivno učestvovali u svim istraživanjima sa iskusnim kolegama Instituta za biologiju mora u Kotoru terenskim izlaskom istraživačkim čamcem na more.

“Oni su na određenim pozicijama u Bokotorskom zalivu, koje su već ranije određene i ustaljene kao mjerne stanice, mjerili osnovne hidrografske parametre mora, temperaturu, salinitet, Ph vrijednost, sadržaj kiseonika, a uzimani su uzorci i morskoga sedimenta za analizu sadržaja teških metala”, precizirali su iz Ministarstva.

Kako su naveli, na uzgajalištu COGIMAR, koji je partner iz privrede na BIO-ICT, studenti su se upoznali sa procesom uzgoja zdrave hrane iz mora, kao i sa važnošću sanitarnog kvaliteta vode u kojoj se ti organizmi gaje.

Sa kolegama sa Biotehničkog fakulteta studenti su, kako je saopšteno, obišli i imanje organskog uzgajivača na Grahovu, gdje su se upoznali sa metodama uzorkovanja i analize zemljišta, kao i procesom organske proizvodnje.

U saopštenju se navodi da su aktivnosti sljedećeg dana nastavljene u laboratorijama Instituta za biologiju mora uz novu opremu koja je stigla kroz BIO-ICT projekat, a u saradnji sa Institutom za javno zdravlje odrađen je i sanitarni dio kontrole morske vode koji je redovan. 

“Takođe, vršena je i analiza sedimenta morskog dna, kao i analiza zemljišta uzorkovanog prethodnog dana tokom terenskog rada”, dodaje su u saopštenju.

Kako se objašnjava, polaznici škole obrađivali su četiri različite teme i na kraju škole održali su grupne prezentacije po sljedećim temama - uzorkovanje morske vode i analiza, biosenzori, analiza zemljišta i kvaliteta vode za navodnjavanje i značaj Massive Online Open kurseva.

Posljednjeg dana dodjeljeni su sertifikati polaznicima škole, koje su im uručili članovi Naučnog odbora BIO-ICT Centra izvrsnosti BIO-ICT -direktor Igor Radusinović, zamjenik direktora Aleksandar Joksimović, dekan Elektrotehničkog fakulteta Zoran Veljović i dekan Biotehničkog fakulteta Miomir Jovanović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније