Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Radio Tivat ]

02. 09. 2015. 19:32   >>  19:21

TAA I TIVATSKA OPOZICIJA

Pozvali VDT da istraži aferu "Komunalije"

Predstavnici Tivatske antikorupcijske akcije (TAA) i dijela tivatske opozicije na konferenciji za novinare pozvali su danas Vrhovno državno tužilaštvo i Specijalno državno tužilaštvo da po hitnom postupku reaguju i istraže aferu „Komunalije".

Mirko Kovačević iz TAA je poručio da je konferencija za novinare prouzrokovana „nevjerovatnim i skandaloznim istupima" predsjednika opštine Ivana Novosela u vezi afere „Komunalije".

„Zaprepašćen sam njegovim izjavama. Mislim da tako nešto može izjaviti neko ko misli da je apsolutno iznad zakona, da ga štite neki centri moći kojima se sve može. Da može bezbrižno izgovarati neistine, obmanjivati javnost, sakrivati krivično djelo koje je trebalo da opštinski budžet ošteti za više od milion eura. To ne možemo shvatiti drukčije nego kao otvoreno ruganje građanima Tivta i ruganje pravosuđu", istakao je Kovačević.

Komentarišići nedavni demant koji je Ivan Novosel uputio medijima, on je rekao da nije tačno da je obračun komunalija sproveden „po zakonskim i podzakonskim aktima" te da je „obračun razlike komunalija bio moguć tek kada su se stekli zakonom propisani uslovi da se kupci apartmana uknjiže kao vlasnici kod uprave za nekretnine, u okviru predmetnog objekta." To je po ocjeni TAA „infantilan i neinteligentan pokušaj skrivanja krivičnog djela" i „objašnjenje koje nema utemeljenje ni u zakonskim ni podzakonskim aktima".

„Već je Miodrag Kankaraš pominjanjem nekakvog 'konačnog obračuna' i 'intervencije nakon knjiženja' pokušao da obmane odbornike i javnost i uvjeri ih da u prvobitnom obračunu nema ništa sporno. U međuvremenu je shvatio da je uradio neoprostivu grešku kojom se dodatno inkriminisao. U Odluci o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta (i svim njenim izmjenama i dopunama) ne postoje odredbe o privremenom niti konačnom obračunu, niti 'intervencije nakon knjiženja', odnosno obračuna nakon uknjižbe. Član 4, stav 1, Odluke kaže: 'Investitor je dužan da prije izdavanja građevinske dozvole za objekat koji gradi ili rekonstruiše, zaključi ugovor sa Direkcijom za investicije i razvoj kojim se uređuju međusobni odnosi u pogledu uslova, načina i rokova plaćanja naknade za komunalno opremanje', a član 13, stav 1: 'Naknada za komunalno opremanje se obračunava i ugovara po metro kvadratnom neto površine objekta, na osnovu revidovanog idejnog ili glavnog projekta, odnosno prihvaćenog projekta izrađenog u skladu sa urbanističko-tehničkim uslovima i Zakonom'. U samom Ugovoru između Direkcije za investicije i razvoj i investitora ni jednom riječju se ne pominje da je obračun naknade privremen, ili da će se nekakav konačan obračun tek napraviti, nakon što nastupe određeni uslovi", rekao je Mirko Kovačević.

On je u ime TAA pozvao Specijalno državno tužilaštvo da reaguje po hitnom postupku uđe u Opštinu Tivat i otpočne istragu i privođenje odgovornih objašnjavajući da Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru „nema kapaciteta i uslova da se bavi ovakvim slučajem visoke korupcije".

Kovačević je odbacio spekulacije da je bivši predsjednik opštine Miodrag Kankaraš žrtva odluka sa vrha, prije svih Ministarstva održivog razvoja i turizma na čijem čelu je tada bio Predrag Sekulić. „Ministarstvo je izdalo korektnu građevinsku dozvolu za objekat turističke namjene. Mogli su da izdaju dozvolu za hotel. Nema sumnje da je Kankaraš na čelu piramide", saopštio je Kovačević.

On je novinarima na konferenciji podijelio rješenje Direkcije za investicije i razvoj kojim se TAA bez obrazloženja odbija pristup informacijama u vezi aneksa kojim je opština u poslednjih pet mjeseci uređivala odnose sa Porto Montenegrom u vezi plaćanja naknade za komunalno opremanje objekata. „Aneksima su se malverzacije brže-bolje pokušale sanirati", rekli su predstavnici TAA.

„Predsjednik opštine Tivat Ivan Novosel je lice koje je trenutno u izvršenju čitavog niza krivičnih djela po raznim osnovama, neka je izvršio u proteklom periodu, a neka vrši i trenutno", rekao je nezavisni odbornik Miomir Abović iz TAA.

On je objasnio da je Novosel u saznanju već više od osam mjeseci o krivičnim djelima izvršenim u vezi s protivzakonitim obračunom i naplatom komunalija za objekat "Regent", a nije podnio krivičnu prijavu protiv Miodraga Kankaraša, ili makar N.N. lica, te da je u saznanju već više od tri mjeseca o krivičnim djelima izvršenim prilikom obračuna i naplate komunalija za stambeno-poslovni objekat na mjestu starog Vračara kojim je, kako su naveli, budžet oštećen za 200 hiljada eura, a takođe nije podnosio krivičnu prijavu tim povodom. Ivan Novosel, po ocjeni Abovića „kontinuirano, već više od osam mjeseci, na razne načine pokušava da pomogne učiniocu krivičnog djela, i zataška slučaj zloupotrebe službenog položaja u slučaju "Regent".

Abović je podsjetio da je zbog nenaplaćivanja penala firmi "Erlang" zbog kršenja roka rekonstrukcije šetališta Pine, MANS u novembru prošle godine podnio krivične prijave protiv bivšeg i sadašnjeg predsjednika opštine, Miodraga Kankaraša i Ivana Novosela. Abović je najavio da će TAA podnijeti krivične prijave protiv članova interne opštinske komisije koja istražuje okolnosti u vezi afere „Komunalije" ukoliko ne sačine korektan izvještaj. On je javno pozvao tivatske odbore SDP i HGI da se izjasne i javno saopšte svoj stav u pogledu ove afere.

Odbornik Demokratske Crne Gore, Vlado Arsić, rekao je da je afera pokazala ozbiljne probleme u vezi ponašanja glavnog administratora, Jovanke Laličić i predsjednika SO Krsta Boškovića.

„Ni jednim gestom ni rečenicom, glavni administrator ni predstavnici lokalne uprave nijesu pomenuli da je Porto Montenegro samo nekoliko dana prije sjednice 6. juna uplatio na ime neobračunatih komunalija pola miliona eura. Predsjednik SO je opstruirao zahtjeve za održavanje posebne sjednice posvećene ovim pitanjima. Sada se vidi da je to svjesno uradio. Porto Montenegro je u februaru navodno sam podnio zahtjev lokalnoj upravi da uplati razliku u komunalijama, a predsjednik SO je 15 dana ranije odbio predlog za sazivanje vanredne sjednice skupštine", rekao je Arsić.

On je izrazio očekivanje da će se predstavnici Porto Montenegra pojaviti na sljedećem skupštinskom zasjedanju kako bi razjasnili ovu situaciju.

Neven Staničić (LIGA) rekao je predstavnici opozicije na ovaj način komuniciraju sa javnošću jer „uz najbolju volju to nijesu uspjeli kroz institucije sistema".

„Tražili smo vanrednu sjednicu, zajedničku komisiju, tačku dnevnog reda tokom redovnog zasijedanja. Po svim osnovama smo odbijeni", rekao je Staničić. On je rekao da takav slučaj nije bio sa privatno javnim partnerstvom opštine i preduzeća „Građevinar" oko izgradnje Trga Magnolija i gradske kuće, jer je o tome bilo riječi na skupštinskim zasjedanjima.

„Pandorina kutija se polako, ali sigurno otvara. Dugo smo čekali na to. Nadležni organi su krenuli vrlo opsežno sa Budvom. Iskreno se nadamo da će Državno tužilaštvo podrobno ispitati ove naše navode. Očekujemo od građana da nam pomognu i da nas podrže", rekao je predsjendik opštinskog odbora SNP, Nebojša Vukasović.

Na konferenciji se čulo da tivatski odbori DSS i SRS podržavaju stavove sa konferencije, ali nijesu bili u mogućnosti da prisustvuju, dok predstavnici Nove srpske demokratije nijesu prisustvovali iako su dobili poziv.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније