Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

03. 09. 2015. 08:01 >> 10:23
14

VJERA I POLITIKA

Amfilohije o zakonu - s opozicijom

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije trebalo bi danas da razgovara sa većinom lidera opozicije o Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Poziv je upućen liderima Demokratskog fronta, Socijalističke narodne partije, Demosa i Demokratske Crne Gore.

Mitropolija crnogorsko-primorska zahtijeva da Ministarstvo za ljudska i manjinska prava povuče iz procedure Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti, da proširi Radnu grupu sa priznatim ekspertima i predstavnicima crkava i vjerskih zajednica i pristupi pripremi novog Nacrta zakona.

Nacrtom zakona predviđeno je da se vjerska zajednica može registrovati ako ima najmanje 50 punoljetnih vjernika koji su crnogorski državljani i imaju prebivalište u toj državi.

Građani iste vjeroispovijesti, kako se navodi, imaju pravo na ispoljavanje svoje vjere osnivanjem vjerske zajednice.

"Vjerska zajednica je dobrovoljno, neprofitno udruženje lica iste vjeroispovijesti, koji se osniva radi javnog i privatnog ispoljavanja vjere, vršenja vjsrskih obreda i vjerskih poslova i ima svoju strukturu, organe i unutrašnja pravila", kaže se u Nacrtu.

Vjerska zajednica samostalno odlučuje o unutrašnjoj organizaciji, obrazovanju, sastavu, ovlašćenjima i funkcionisanju njenih organa, imenovanju i ovlašćenju vjerskih službenika, pravima i obavezama svojih vjernika.

"Vjerska zajednica samostalno upravlja svojom imovinom i novčanim sredstvima na osnovu sopstvenih autonomnih propisa, u skladu sa zakonom", kaže se u nacrtu zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Navodi se da vjerska zajednica djeljuje u skladu sa pravnim poretkom Crne Gore, javnim redom i moralom. „Zabranjeno je njeno političko djelovanje i zloupotreba vjerskih osjećanja u partijske svrhe“.

Zabranjen je svaki oblik neposredne ili posredne diskriminacije po osnovu vjerskih uvjerenja ili ispoljavanja tih uvjerenja i podsticanje vjerske mržnje i tolerancije.

"Teritorijalna konfiguracija vjerske zajednice koja je registrovana i djeluje u Crnoj Gori, ne može se prostirati van Crne Gore", navodi se u Nacrtu zakona i precizira da sjedište vjerske zajednice koja je registrovana i djeluje u Crnoj Gori mora biti u toj državi.

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније