Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

03. 09. 2015. 15:53   >>  15:42 5

ŠOĆ SMATRA

CG mora pomoći izbjeglicama

Crna Gora se mora aktivno uključiti u saniranje posljedica i rješavanje problema izbjeglica iz ratnih područija sa kojim su suočava cijeli region ali i države EU, saopštio je potpredsjednik Liberalne partije Zdravko Šoć.

"Takvi izazovi, danas, nijesu briga samo tranzitnih država nego i svakog društva i države koja mora, shodno mogućnostima, biti dio globalnog rješenja. Stagniranje ili odbijanje suočavanja sa problemom pokazalo se pogubnim u nekim državama Evrope, i samo je još više pogoršalo posljedice humanitarne krize, pospješilo trgovinu ljudima i dovelo do masovnih ljudskih žrtava", smatra on.

Kako je istakao Šoć, Crna Gora bilježi dugu istoriju migracija.

"Podsjećamo na čitave generacije Crnogoraca koji su protekla dva vijeka, sve do kraja 90-ih ali i danas, migrirali prema državama Evrope ali i svijeta i uspijevali da nađu kvalitetno mjesto za život. Posljednji sukobi na prostorima bivše Jugoslavije ponovo su suočili Crnu Goru s problemom ratnih izbjeglica, pa je tako Crna Gora bila jedina država koja je primila i zbrinula sve ratne izbjeglice iz država regiona, tako da je čak i danas svaki peti stanovnik države doseljenik", kazao je potpredsjednik LP.

Kako smatra, baštineći takvu humanu tradiciju, dužnost je države Crne Gore i crnogorskog društva da na svaki način, državnom pomoći, donacijama građana, akcijama mobilnih operatera i djelovanjem preko Crvenog krsta Crne Gore, aktivno pomogne u zajedničkom suočavanju sa izbjegličkom krizom i mučnim slikama koje svakodnevno pratimo kroz medije. Liberali pozivaju, zato, svaku državnu i društvenu instituciju i organizaciju da se pridruži ovakvom apelu.

"Liberalna partija poziva se i na rezolucije ALDE saveza liberala Evrope kojom se konstatuje da je neophodno pravno regulisati bezbijedan dolazak ratnih izbjeglica u Evropu, te na taj način smanjiti trgovinu ljudima i masovne pomore ratnih izbjeglica u neljudskim uslovima transporta. Evropski liberali pozivaju i evropske intitucije da apeluju na Vlade država koje se suočavaju sa prilivom izbjeglica da ne koriste represivne mjere već primjere dobre prakse drugih država EU kroz programe prihvatanja izbjeglica i ozakonjivanja njihovog statusa te poštovanje njihove ličnosti i razloga zbog kojih su ti građani napustili svoju državu zahvaćenu ratnim sukobima", saopštio je Šoć.

 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније