Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

04. 09. 2015. 08:00   >>  05. 09. 2015. 08:41 13

ALFANDARI SMATRA

Vratiti ministarstvo vjera

Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti uglavnom je dobar, ali bi njegov tekst trebalo doraditi, ocijenio je predsjednik Jevrejske zajednice u Crnoj Gori, Jaša Alfandari. On je ocijenio odredba o povjerljivom obavještavanju izvršne vlasti prije imenovanja vjerskih velikodostojnika "ne znači da Vlada imenuje rabine".

On je objasnio da je Jevrejska zajednica tražila mišljenje od relevantnih pravnika iz svijeta o nacrtu i da je njihov stav da on ne odudara od zakona koji se primjenjuju u drugim državama.

"Tražio sam mišljenje pravnika koji se bave ovom materijom i rekli su mi da je on 90 odsto kao i drugi zakoni, osim u nekim stvarima koje se odnose na vjeronauku", rekao je Alfandari za Pobjedu i podsjetio da se u školama u Izraelu ta materija ne izučava.

"Postoji predmet koji se zove Biblija, ali on je više istorijskog nego religijskog karaktera. Vjeronauka u Crnoj Gori trebalo bi da se izučava kao u Evropi. Možete da imate vaše škole - katoličku, jevrejsku, pravoslavnu, u kojima se izučavaju predmeti iz državnog programa i religija. To nijesu bogoslovije", precizirao je Alfandari.

On je kao primjer naveo mrežu katoličkih škola "Alijans", koju zbog kvaliteta pohađaju i nekatolici, a u kojima se, osim državnog programa za srednje škole, izučava i katolička vjera.

"To bi možda bilo dobro, ali nijesam saglasan da se uvede jedinstvena vjeronauka u škole. Ni u nacrtu zakona nijesam vidio ni pomena o tome", rekao je on.

Komentarišući odredbu o povjerljivom obavještavanju Vlade prije imenovanja, odnosno objavljivanja imenovanja vjerskih velikodostojnika, naveo da to ne znači da "Vlada imenuje rabine", kao i da "obavještavanje ko će biti rabin nije traženje dozvole".

"Nemojmo zaboraviti da sva vjerska lica u Crnoj Gori primaju penzijsko osiguranje od države. Onda je osnovni red, ako ti meni plaćaš osiguranje, da te obavijestim o tome kome treba da plaćaš tu prinadležnost", kazao je on.

Alfandari je rekao da za Jevrejsku zajednicu nije uvredljiva odredba nacrta o registraciji vjerskih zajednica, podsjećajući pri tome da je judeizam najstarija monoteistička religija i baza za sve ostale.

Govoreći o vjerskim objektima koji su izgrađeni prije 1. decembra 1918. godine, a koji će, ukoliko ostane rješenje iz nacrta, postati državna imovina, Alfandari je kazao da je "činjenica da je te crkve izgradila prethodna država".

"Niko ne govori da će crkve biti nacionalizovane. Sve što je izgrađeno poslije 1918. godine je njihovo", naveo je on.

Alfandari je objasnio da Katedrala Notre Dame u Parizu pripada Katoličkoj crkvi, ali istovremeno je kulturno dobro Francuske, a ne Vatikana.

"Uzmite velike džamije po svijetu. Aja Sofija je kulturno dobro koje pripada Turskoj i čitavom svijetu. Mi se sporimo oko nekih stvari, a sve, čini mi se, po principu izreke "provaljivanje kroz širom otvorena vrata". Ne vidim da je ovaj nacrt toliko uvredljiv, loš, da ne valja, da je opasan", kazao je on.

Alfandari smatra da bi Crna Gora trebalo da ima, kao nekada, ministarstvo vjera.

"Ministarstvo za manjine nije adekvatan izraz i naziv da pokriva problematiku raznih religija. Možda bi se uvođenjem takvog ministarstva mnogo stvari na drugačiji način riješilo. To ministarstvo bi trebalo da ima pravnika koji se razumije u vjerska pitanja i koji može ovaj zakon dobro da rastumači", zaključio je on.

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније