Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

04. 09. 2015. 13:05 >> 13:22
1

DEMOS

Opšta gradska bolnica rasteretila bi KCCG

Izgradnjom opšte gradske bolnice bili bi stvoreni pristojni uslovi za liječenje građana Podgorice, saopšteno je iz DEMOS-a i ocijenjeno da bi se time rasteretio Klinički centar (KC).

Odbornica DEMOS-a u Skupštini Glavnog grada, Branka Bešović, saopštila je da je Glavni grad, odnosno njegova ranija uprava, planirao izgradnju opšte bolnice u Maslinama, za period od 2012. do 2017. godine.

„Između ostalog i na tom obećanju vođena je makar jedna kampanja DPS-a. Već pune tri godine ovaj projekat ostaje samo pusta želja sve većeg broja stanovnika Podgorice i ideja koja čeka na početak realizacije“, navela je ona.

Prema riječima Bešović, umjesto da bude prioritet Vladi i Glavnom gradu, opšta bolnica ima sudbinu svih predizbornih obećanja. „Ministarstvo zdravlja i Glavni grad složno ćute. Nažalost, stvarnost je surova. Broj pacijenata je mnogo veći nego što je postojeći kapacitet Kliničkog centra na koji su upućeni svi stanovnici Podgorice, ali i Crne Gore“.

Jedino optimalno rješenje tog problema, kako je rekla, bilo bi izgradnja opšte gradske bolnice.

„Glavni grad je, po strukturi i broju stanovnika, odavno zaslužio da dobije taj vid sekundarne zdravstvene zaštite. Izgradnjom takve ustanove stvorili bi se pristojni uslovi za liječenje građana Podgorice, a i rasteretio KC“, saopštila je Bešović.

Kako je rekla, umjesto suštinom problema uprava Glavnog grada, Ministarstvo zdravlja i uprava KC bave se sporednim i pratećim problemima.

„Poslednja novina kojom su obradovani bolesnici iz cijele države je neobični režim parkiranja automobila. Korisnicima zdravstvene zaštite je otežan čak i sam prilaz bolnici i to od jula kada su nas jednako obradovale i nesnosne vrućine skoro sa karakterom elementarne nepogode“, saopštila je Bešović.

Bešović je navela da je haotično stanje oko kruga bolnice i šireg jezgra tog dijela grada skoro nesnošljivo – pješaci nemaju kuda proći jer su i trotoari prekriveni automobilima.

„Mora se priznati da je istovremeno u krugu bolnice uveden potpuni red. Privilegiju da imaju parkig mjesto dobili su menadzment KC, doktori specijalisti, dio administracije, veći dio glavnih sestara i privilegovanih sestara, dok se klinički ljekari, ljekari koji su na specijalističkom stažu ne mogu parkirati u krugu bolnice“, saopštila je ona.

Prema riječima Bešović, svako, pa i nova uprava KC ima pravo da uređuje svoje dvorište.

„Ali šta je sa dvorištem Glavnog grada? Kako u ovom slučaju funkcionišu gradske službe. Odgovor je: nikako! Nema elementarnih uslova koji bi bolesnicima i onima koji im pomažu ili ih posjećuju omogućili pristup bolnici“, kazala je ona.

Više od dvije decenije, dodala je, rotiraju se jedni te isti funkcioneri sa pozicije na poziciju

„Svaka nova/stara garnitura koja dođe želi da bude prepoznatljiva, da ostane upamćena, da uvede nešto novo, ali ni jedna se ne bavi suštinskim problemima. Prisjetimo se, gradonačelnik Stijepović skoro svakodnevno ponavlja da je „građanin na prvom mjestu“, a to je naravno bilo i predizborno obećanje. Naši bolesni sugrađani su takođe građani, ali ne samo što nisu na prvom mjestu nego nemaju ni parking mjesto“, zaključila je Bešović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније