Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Pobjeda ]

06. 09. 2015. 08:15 >> 08:12
65

LAJOVIĆ SMATRA

Amfilohije "zreo za penziju"

Jedino rješenje nastale situacije oko Nacrta Zakona o vjerskim zajednicama, ali i u pravoslavlju i u Crnoj Gori uopšte, je da mitropolit Amfilohije "podnese ostavku" tj. ode u penziju, smatra koordinator Hrišćanskog pokreta Crne Gore, Lav Lajović.

On je, u intervjuu za Pobjedu, rekao da je vrijeme da mitropolit pusti nekog mlađeg, pobožnog čovjeka, da dođe na to mjesto, koji se neće baviti politikom, "promovisati srpski nacionalizam i negirati Crnu Goru, njenu naciju i granice", već će se vratiti hrišćanskoj jevanđeoskoj misiji i pomirenju među ljudima, bez obzira na etničku pripadnost.

Vjeruje da ima takvih, mlađih sveštenika, u Mitropoliji crnogorsko primorskoj koji bi bili kadri da daju odgovore za savremene izazove u Crnoj Gori i da naprave zaokret od dosadašnje prakse mitropolita Amfilohija, koji je, kako je naveo Lajović, svojim djelovanjem izgubio pastirsku odgovornost za one koji se ne izjašnjvaju kao Srbi i koji ne žele da stavljaju etničku pripadnost i jezik iznad vjere u Hrista, pa ga i ne doživljavaju kao svog poglavara i odlaze u CPC.

"Upravo zbog te i takve neodgovornosti došlo je do ovog stanja i ovih podjela unutar pravoslavlja na nacionalnoj osnovi, te je u Crnoj Gori stvoren etnofiletizam, bez presedana, nezamisliv ni u jednoj napred noj hriščanskoj zemlji savremene civilizacije. Tom etnofiletizmu ako se sada ne stane na put, produbiće se podjele unutar pravoslavlja i postaće generatorom međunacionalnih i vjerskih konflikata u Crnoj Gori. I što je najgore biće sablazan za mlađe generacije koje će, ako već nijesu, potpuno izgubiti interes za hriščansku vjeru zbog vođa koji se međusobno vrijeđaju, otimaju oko imovine, bave dnevnom politikom i nekom nazovi istorijskom mitologijom sve u ime srpstva ili crnogorstva, a ne u Ime Gospodnje", zaključio je Lajović. 

 

Пратите нас на

Коментари65

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније