Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

25. 04. 2013. 18:45   >>  18:45

NOTARSKA KOMORA

U ponedjeljak Dan otvorenih vrata

Notarska komora će u ponedjeljak, povodom godišnjice uspostavljanja notarijata u Crnoj Gori, organizovati Dan otvorenih vrata, kada će građanima pružati besplatne pravne savjete.

Predsjednik Notarske komore, Tanja Čepić, kazala je da postupanje notara može povećati stepen pravne sigurnosti građana.

„Ovim načinom obilježavanja godišnjice uspostavljanja notarijata, Crna Gora se pridružuje grupi evropskih zemalja, poput Austrije i Njemačke, koje baštine najbolju evropsku tradiciju notarske službe“, kazala je Čepić.

Prema njenim riječima, osnovni cilj Dana otvorenih vrata crnogorskog notarijata je da se građanima približi različiti spektar notarskih usluga, od kojih može zavisiti stepen njihove pravne sigurnosti u različitim situacijama.

Ona je pozvala građane koji imaju pitanja i dileme iz oblasti pravnog djelovanja da posjete najbližu notarsku kancelariju, gdje će dobiti besplatni pravni savjet o načinu i postupku kojim će na najbolji način zaštiti svoja prava i pravne interese.

Pitanja, kako je navela, mogu da se tiču sticanja, prenosa, ograničavanja i prestanka prava svojine i drugih stvarnih prava na nepokretnostima, njihovog upisa u katastar nepokretosti i druge javne registre, pitanja vezana za postupak raspravljanja zaostavštine, kao i druga pitanja imovinskopravnog, naslednopravnog, porodičnopravnog i privrednopravnog karaktera.

„Upravni odbor Notarske komore bio je jedinstven u ocjeni da je, u uslovima ekonomske krize i potrebe za naglašenom otvorenošču notarijata, ovakav događaj prikladan i društveno koristan način obilježavanja jubileja njihove profesije“, navela je Čepić.

Prema njenim riječima, važan zadatak notarijata je da informiše i edukuje građane o načinima i postupcima zaštite njihovog interesa u različitim pravnim odnosima i poslovima.

Čepić je kazala da, povodom druge godišnjice od uvođenja notarijata u Crnoj Gori, iz štampe izlazi prvi broj časopisa Notar u kojem se nastoji da se široka pravna problematika fokusira na uže područje rada i djelovanja notara.

Institucija notarijata u Crnoj Gori uvedena je prije dvije godine, kao dio šire reforme pravnog sistema.

Njen cilj je povećanje pravne sigurnosti, uvođenje bržih i jednostavnijih pravnih procedura, podrške reformi pravosuđa i unaprjeđenju Javnog registra nepokretnosti.

U 14 gradova Crne Gore rade 42 notarske kancelarije.

(MINA)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније