Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

16. 09. 2015. 11:43   >>  11:32 12

PRVI U CRNOJ GORI

Počinje islamski Radio Fatih

U Crnoj Gori će tokom ovog mjeseca s emitovanjem programa početi prvi Islamski radio. Prostorije radija nalaziće se u Medresi Mehmed Fatih u Tuzima.

 

Program Islamskog radija moći će da se čuje u osam crnogorskih gradova u kojima živi većina crnogorskih Muslimana.

"Dozvolu za emitovanje već je izdala Agencija za radio difuziju", kaže glavni urednik radija Fatih i podgorički imam Džemo Redžematović.

"Program radija Fatih koncipirali smo sa pretežno religioznim karakterom", kaže Redžematović za Portal Kodeks.

On je najavio da će program početi sa tumačenjem islama i time, kako je kazao, spriječiti površno tumačenje, pa i viđenje islama kako kod Muslimana, tako i kod onih koji to nijesu.

Kako mu i ime kaže, Islamski radio Fatih i njegov program baviće se religijom, ali ne samo njom, obećava glavni urednik Džemo Redžematović. Biće tu i informativnih emisija i emisija iz obrazovanja, kulture, tradicije, života i običaja Muslimana u Crnoj Gori, i ne samo njih, poručuje Redžematović.

 I sve je spremno da počne emitovanje programa. Okupljena je mlada ekipa koja je već prošla kroz svu potrebnu obuku u Turskoj. Potreba za jednim takvim medijem je očigledna, smatra imam, jer je sve više Muslimana koji se vraćaju praktikovanju religije.

"Četiri petine svih Muslimana koji redovno posjećuju džamije u Crnoj Gori  su mladi ljudi. Mnogo njih je akademski obrazovano i jedan ovakav program sigurno će biti od koristi", kaže Redžematović, koji već brine i o magazinu Elif, koji izdaje Islamska zajednica.

Odnos države i Islamske zajednice sve je bolji kako godine prolaze, kaže imam Redžematović.

"I nacrt zakona o vjerskim slobodama, koji je izazvao buru u crnogorskoj javnosti, i koji nema podršku ni Islamske zajednice, neće to poremetiti", kaže Redžematović.

 

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније