Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

27. 04. 2013. 08:54 >> 08:55

ANALIZA SEKSOLOGA

U crkvi probijen zid tajnosti

Jedini crnogorski psihijatr seksolog dr Jovica Dostinić rekao je u intervjuu Pobjedi da ga ne čudi da se u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, kao i u svakoj drugoj, dešavaju seksualni skandali.

Pravoslavni sveštenici sigurno nisu drugačiji ljudi nego katolički, niti mislim da bi Pravoslavna crkva zbog nečega trebala biti imuna na ovakve stvari. 

Sinod Srpske pravoslavne crkve prošle nedjelje je razriješio dužnosti vladiku zvorničko tuzlanskog Vasilija Kačavendu, dan nakon što se u javnosti pojavio video snimak na kome se on ljubi sa nepoznatim mladićem.

Slični seksualni skandali još od ranije snažno su potresali i Katoličku crkvu. To je već postao planetarni problem. Od početka ove godine takvi slučajevi zabilježeni su u Holandiji, Belgiji, Engleskoj, a još od ranije javnosti su poznate efere iz Amerike, Afrike...

On je istakao da su počinioci sa pravom mogli da računaju na ovaj zavjet ćutanja.„Dok ovaj problem nije probio zid tajnosti i dospio u žižu javnosti, mnoge žrtve seksualne zloupotrebe su ćutale. One su pred sobom imale ogroman moralni autoritet crkve pa su za sopstvenu nesreću bile sklonije da okrivljuju sebe nego svoje progonitelje. Zamislite maloljetno dijete, koje treba svojoj duboko pobožnoj majci ili ocu, da saopšti kako je pop sa njim radio „one stvari“, a o kojima se u takvim kućama i ne priča“, rekao je Dostinić.

„I crkva će, naravno, učiniti sve što je moguće da se ova stvar, koja joj potresa temelje, zataška. Ustaljena je praksa da se takvi sveštenici sklanjaju premještaju u druge parohije, penzionišu, šalju na bolovanje ili odmor. Ako bi se neko usudio da progovori, očekuje ga ekskomunikacija. Dok se ćutanje, kao što ste i sami naveli, nagrađuje višim svešteničkim činom. A bilo bi ljekovito da se kaže istina, da se odvoji žito od kukolja“, ocijenio je on.

Prema njegovim riječima jasno je da život u zatvorenim kolektivima sa vrlo strogim pravilima ponašanja, uključujući i mnoga odricanja sve do asketizma, stavlja čovjeka na velika iskušenja.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније