Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

25. 09. 2015. 15:23 >> 15:26

KOMISIJA ZA ANTIKORUPCIJU

Oko 40% mjera nije potpuno realizovano

Oko 40 odsto mjera iz Akcionog plana za sprovođenje Strategije za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala za period 2010-2014 nije u potpunosti realizovano, saopšteno je na sjednici Nacionalne komisije za sprovođenje Strategije.

 

Nacionalna komisija za sprovođenje Strategije za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala prihvatila je danas Informaciju o stepenu realizacije mjera iz Akcionih planova za sprovođenje strategije, sa četiri glasa za, dva protiv i jednim uzdržanim.

Član Komisije, Vanja Ćalović iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), kazala je da se ispostavlja da 94 mjere, odnosno 40 odsto Akcionog plana, nije u potpunosti realizovano.

„To su mjere koje su djelimično realizovane ili nijesu realizovane. Podsjetiću na niz mjera, koje smo cijenili kao djelimično relizovane – tako smo cijenili čak i onda kad je mjera tek započeta, kad nije obezbijeđen nijedan konkretan rezultat“, rekla je ona.

Prema riječima Ćalović, od 231 mjere u Akcionom planu, 179, odnosno 77,5 odsto mjera, nije ni u Akcionom planu za 23, ni za 24. poglavlje.

„Kad smo raspravljali o sadržaju Akcionog plana za 23, tada su nam nadležni rekli da nema potrebe da se dupliramo i imamo određene reforme u ovom i Akcionom planu za 23. I tako su mnoge reforme ostale da ne mogu u 23, a te reforme nijesu sprovedene u okviru ovog Akcionog plana, i to su upravo bile ključne reforme, najteže i najbolnije“, rekla je Ćalović.

Njoj se, kako je rekla, čini da je tendencija da se te reforme zaborave.

„Da ostanu one iz 23, da ključne reforme iz ovog dokumenta nikad ne budu sprovedene, a da Evropsku komisiju dovedemo u zabludu i kažemo – mi smo to uradili, to je bio dio prošlog Akcionog plana. Mislim da će nam se to vratiti kao bumerang i dovesti nas do toga da imamo još ozbiljnije probleme u procesu evropskih integracija“, navela je Ćalović.

Ona je ukazala da je mjera kojom se predviđa implementacija preporuka ODIHR-a u vezi sa nadgledanjem izbora djelimično realizovana.

Poslanik Aleksandar Damjanović je ukazao da je jedna od nerealizovanih mjera zakon o skupštini.

On je rekao, vezano za reformu izbornog zakondavstva, da još nemamo pripremljene uslove za sprovođenje fer i demokratskih izbora.

„To ima političke konsekvence ovih dana i biće prilike da Konjevića u funkciji ministra pitamo kako teku pripreme za definisanje osnovnih uslova koji su definisani izbornim zakonima, da bi došlki dof er i demokratskog izbornog procesa koji još nemamo. To smatram ejdnim od najvećih problema našeg društva“, kazao je Damjanović.

On je poručio da je nedopustivo da Uprava za kadrove ne zna tačan broj državnih službenika i namještenika, a da i dalje imamo zloupotrebu instituta ugovora o djelu.

Damjanović, kako je rekao, tvrdi da postoji „finansijski galimatijas u finansiranju nevladinog sektora“.

Predlog Ćalović da na dnevni red današnje sjednice bude uvrštena analiza Uprave policije o povezanosti javnih funiconera sa organizovanim kriminalom nije prihvaćen, kao ni predlog da razmatraju uticaj organizovanog kriminala na javnu bezbjednost, sa posebnim akcentom na bombaške napade nije prihvaćen.

Ona je kazala da su analizu policije mejlom dobili sat i po prije početka sjednice i ocijenila da je analiza neozbiljno urađena.

Zlatko Vujović iz Centra za monitoring i istraživanje (CEMI) ukazao je da je, od početka formiranja Komisije, dio članova bio onemogućen da raspolaže informacijama na osnovu kojih bi mogli da ocjenjuju mjere i kvalitet kad je u pitanju organizovani kriminal.

 On je rekao da je analiza policije razočaravajuće loša i površna.

Prema njegovim riječima, činjenica je da je stepen bezbjednosti građana Crne Gore značajno narušen, pogoršan i to je tema o kojoj treba da raspravlja Komisija.

„Ali mislim da treba da dobijemo informacije na osnovu kojih možemo raspravljati. Jer ovo što sam vidio u analizi – o analizi ne moramo raspravljati, u njoj jema ništa, ona je prazna floskula, čisto formalna, da bi se napravio štrik i bolje da je nijeste podnosili jer ničemu ne služi“, kazao je Vujović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније