Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

28. 09. 2015. 16:05 >> 15:54

DAN ROĐENJA KONFUCIJA

UCG kredibilan partner Kine

Uspješnom realizacijom kurseva kineskog jezika i dodjelom HSK sertifikata, Univerzitet Crne Gore (UCG) pokazao je da može da odgovori visokim obrazovnim standardima koje zahtijeva uprava svih Konfucijevih instituta na svijetu – Hanban, kazala je direktorica Instituta Konfucije na UCG, Milena Đukanović na svečanosti povodom Međunarodnog dana Konfucijevih instituta, koja je održana u Rektoratu.

To je Dan rođenja čuvenog kineskog filozofa, koji se slavi širom svijeta.

Đukanović je predstavila rezultate dosadašnjeg rada, istakavši da Institut nije slučajno osnovan na Univerzitetu Crne Gore, jer je kinesko Ministarstvo prosvjete prepoznalo UCG kao kredibilnog partnera.

Ambasador Kine, Cu Dživei (Cui Zhiwei), dodijelio je HSK sertifikate za 37 polaznika kursa.

Ove godine Crna Gora je prvi put imala dva predstavnika na svjetskom takmičenju u znanju kineskog jezika, kulture i običaja „Kineski most", održanom u Pekingu. Selekciju kandidata obavio je Institut Konfucije, a jedna od učesnica je i pijanistkinja Milica Marković, koja je na takmičenju izvela tradicionalnu kinesku melodiju.  Ona je danas govorila o iskustvu boravka u Kini, a prisutni su imali priliku da čuju kompoziciju kojom se plasirala na takmičenje.

Institut Konfucije organizovao je i ljetnji kamp za učenje kineskog jezika, koji je u julu održan u Pekingu i Čangši. Na kampu je učestvovalo osam predstavnika iz Crne Gore, a o stečenom znanju i iskustvu danas je govorio Miloš Vukilić.

Kineski direktor Instituta, Deng Rong, predstavio je danas mogućnosti stipendiranja koje nudi Institut Konfucije na Univerzitetu Crne Gore. Zainteresovani se mogu prijaviti za šest vrsta stipendija, među kojima su stipendije za osnovne i magistarske studije.

Do 1. oktobra traje prijavljivanje na novi ciklus kurseva kineskog jezika, koji će početi 15. oktobra.  Do 1. oktobra traje prijavljivanje i za kurs Tai-đija, drevne kineske borilačke vještine. Više informacija o aktivnostima Instituta Konfucije na Univerzitetu Crne Gore dostupno je na sajtu www.institutkonfucije.ucg.ac.me.

Institut Konfucije osnovan je u februaru, kroz partnerstvo Univerziteta Crne Gore i Čangša Univerziteta nauke i tehnologije. Institut je do sada organizovao kurseve kineskog jezika, kao i kulturne i obrazovne aktivnosti za promociju kineskog jezika i kulture.

Prvi Institut Konfucije osnovan je u Seulu 2004, a danas instituti fukcionišu u više od 130 zemalja svijeta.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније