Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

27. 04. 2013. 14:38 >> 14:53

EDUKACIJA KADROVA

Utvrditi vrijednost kulturnih dobara

Dvodnevna radionica na temu „Edukacija i doedukacija kadrova za primjenu metodologije izrade elaborata“, koja se organizuje u okviru projekta “Revalorizacija kulturnih dobara Crne Gore” počela je u ministarstvu kulture na Cetinju.

Generalna direktorka Direktorata za kulturnu baštinu Lidija Ljesar ističe da je taj projekat zasigurno jedan od najvećih u poslednjih nekoliko decenija. Prvi dan radionice posvećen je edukaciji i doedukaciji kadrova koji će se baviti pokretnim kulturnim dobrima.

„Po važećem registru ili po onome što smo naslijedili od 1948. do danas, a u skladu sa Zakonom o zaštiti kulturnih dobara registrovano je 598 kulturnih dobara. Tih 598 kulturnih dobara dominantno su zbirke. Neke od njih broje hiljade predmeta i jednu jedinicu, odnosno evidentirani su kao jedno kulturno dobro“, kazala je Ljesar i dodala da se prema preliminarnom presjeku, koji je tokom izrade elaborata uradila, radi o preko 150 hiljada predmeta u 598 jedinica.

Ljesar je tokom prvog dana radionice govorila o Metodologiji izrade elaborata o revalorizaciji pokretnog kulturnog dobra. Takođe je dala i smjernice i inpute pojedinačnim stručnim timovima o specifičnostima aktivnosti u odnosu na vrste kulturnih dobara.

VD direktora Uprave za zaštitu kulturnih dobara Ružica Ivanović je rekla da će se tokom projekta, shodno zakonu, vršiti provjera postojanja kulturne vrijednosti svakog kulturnog dobra.

„Zakonom i pravilnikom definisani su kriterijumi za utvrđivanje kulturne vrijednosti, primjenom kojih će se provjeriti da li određeno kulturno dobro posjeduje i dalje vrijednosti zbog kojih je ranije dobilo zaštićeni status“, rekla je Ivanović.

Projekat „Revaloritacija kulturnih dobara Crne Gore“ zajednički će implementirati Ministarstvo kulture i Uprava za zaštitu kulturnih dobara.

Milena Stanojević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније