Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

04. 10. 2015. 17:27 >> 17:19
7

U SKLONIŠTU BIO 9 DANA

Podgorica: Roditelji prihvatili gej sina

Osamnaestogodišnji gej mladić iz Podgorice koji je devet dana boravio u LGBT skloništu ponovo je primljen u svoju porodicu, saopšteno je iz NVO LGBT Foruma progres.

Mladić je primljen u LGBT Skloništu nakon što ga je porodica odbacila zbog seksualne orijentacije i uskratila podršku kada je saznala njegovu seksualnu orjentaciju.

Iz NVO LGBT Foruma Progres su saopštili da su, nakon prijema u sklonište, i obavljenih procedura u skladu sa Pravilnikom o funkcionisanju LGBT skloništa, o slučaju obaviješteni predstavnici Uprave policije, Centra za socijalni rad u Podgorici, Ministarstvo rada i socijalnog staranja i Kabinet predsjednika Vlade.

"Stručni tim Centra za socijalni rad (CSR), krajem prošlog mjeseca, posjetio LGBT sklonište, te obavili neposredan razgovor sa samim štićenikom. Kako je porodica odbijala kontakt dogovorena je pomoć CSR Podgorica", kazali su iz LGBT Foruma Progres.

CSR je u svojim službenim prostorijama organizovao sastanak sa porodicom mladića kojem su prisustvovali i predstavnici LGBT Skloništa.

"Osim što su uzete izjave od roditelja, na licu mjesta se sprovodila medijacija uz pomoć socijalnog radnika i psihologa. Porodici je ukazano na naučne činjenice o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu. Roditeljima su obezbijeđene sve informacije o identitetskim procesima kod mladih, a ukazano im je i na prethodne primjere slučajeva iz LGBT skloništa, kako bi bolje razumjeli identitet svog djeteta", naveli su iz LGBT Foruma Progres.

Kako su kazali, medijacija je nastavljena i narednih dana, a na kraju su se roditelji pomirili sa svojim sinom, prihvatili njegov identitet i primili u porodičnoj kući.

Takođe, dogovorene su i zajedničke posjete ovoj porodici kako bi se slučaj pratio još neko vrijeme.

"Do ovog napretka došlo je isklčjučivo zahvaljući profesionalizmu i kapacitetima CSR i njegov stručnog tima. Iz tih razloga NVO “LGBT Forum Progres” pohvaljuje pristup i ukupan odnos stručnjaka Centra za socijalni rad Podgorica. Izražavamo zadovoljstvo kako su se, na ovom primjeru, pokazali kapaciteti, kvalitet i praktičnost nacionalne socijalne politike koja pokazuje punu inkluzivnost i senzibilitet za LGBT osobe", saopštili su iz LGBT Foruma Progres.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније