Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

28. 04. 2013. 08:52   >>  08:53

OPREZ

Najrizičnije na građevini

Međunarodna organizacija rada slavi Svjetski dan zaštite i zdravlja na radu 28. aprila radi promovisanja prevencije povreda na radu i profesionalnih bolesti na globalnom nivou.

28. april je dan u kojem svjetski sindikalni pokret oda je počast svim smrtno stradalim zaposlenim i povrijeđenim na radu i širom svijeta organizuje kampanje na ovaj dan.

U Crnoj Gori više od 80 odsto povreda na radu dešava se u građevinskom sektoru, zatim u drvnoj industriji i elektroprivredi.

Tokom prošle godine u Crnoj Gori bilo je 45 povreda na radu, od kojih sedam sa smrtnim ishodom, a tri su bila na gradilištima.

Početkom ove godine, u jednom danu od posljedica povreda na radu u Crnoj Gori su preminula dva radnika, jedan iz nikšićke Željezare, a drugi sa gradilišta iz Kotora.

Na gradilištu u Sutomoru nedavno su poginula dva, a povrijeđena tri radnika. Inspektor zaštite na radu utvrdio je da stradalima nije bio obezbijeđen bezbjedan rad, niti su izvršili zdravstveni pregled, a posjedovali su sredstva i opremu lične zaštite na radu.

„Najviše povreda na radu je zbog pada sa visine, što nije neka novina, jer se to dešava svuda u svijetu, u EU, takođe. Preko 80 odsto povreda je prilikom pada sa visine“, kazao je za Pobjedu glavni inspektor zaštite na radu Zlatko Popović.

U Crnoj Gori je svega devet inspektora zaštite na radu, što nije dovoljno ni za kontrolu gradilišta, a kamo li svih ostalih djelatnosti.

Standard EU je jedan inspektor zaštite na radu na 10.000 zaposlenih, što zači da bi trebalo minumum da nas ima 16. Hrvatska je Zakonom o inspekciji propisala: jedan inspektor zaštite na radu na 4.000 zaposlenih naglašava Popović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније