Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

05. 10. 2015. 17:00 >> 16:50

SOS TELEFON

Zbog nasilja u porodici 312 poziva

Nacionalna SOS linija za žrtve nasilja u porodici u prvom mjesecu rada, u septembru, primila je 312 poziva, kojih je najviše bilo iz Podgorice.

„Od ukupnog broja poziva, 254 odnosno 81 odsto uputile su žrtve nasilja u porodici lično, dok je 58, odnosno 19 odsto, primljeno od trećih lica, rođaka, službenika centara bezbjednosti, komšija i građana“, kaže se u saopštenju.

Prvog mjeseca rada nacionalna SOS linija za žrtve nasilja u porodici omogućila je ukupno 400 usluga, od kojih 164 informisanja, 136 povjerljivih razgovora, 31 psihološko savjetovanje, 28 posredovanja u institucijama, 18 urgentnih intervencija, pet upućivanja,tri smještanja u sklonište za žrtve nasilja u porodici.

Kako se navodi, u 97 odsto slučajeva poziv su uputile žene, dok se za pomoć javilo tri odsto muškaraca.

"Najviše poziva je stiglo iz Podgorice, ukupno 102, zatim Nikšića 68, Bara 31, Pljevalja 25, Berana 21, Budve 16, Danilovgrada 15, Cetinja i Herceg Novog po deset, Rožaja šest i Bijelog Polja tri“, kaže se u saopštenju Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Kako su naveli, o efektima i neophodnosti uspostavljanja nacionalne SOS linije govori i podatak da se tokom čitave prošle godine za pomoć obratilo oko 1,4 hiljade žrtava nasilja u porodici, dok je za samo mjesec rada linije zabilježeno 312 poziva.

Iz Ministarstva su podsjetili da da radom SOS linije za žrtve nasilja u porodici koordinira SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Nikšić, da je besplatna za pozive sa bilo koje mreže u Crnoj Gori i dostupna 24 sata, sedam dana u sedmici.

„Operaterke koje rade na liniji imaju zadatak da ojačaju snage žrtve, servisiraju njene akutne potrebe, podrže je da osnaži svoje kompetencije i povrati kontrolu nad svojim životom“, dodaje se u saopštenju.

Servis osnažuje i podržava žrtvu segmentom emocionalne podrške, informisanja o pravima i mogućnostima za žrtvu, konsultacija i pomoć u kriznim situacijama, upućivanje na druge organizacije, ustanove i institucije i psihološko savjetovanje.

„Sve radnje se preduzimaju uz odobrenje žrtve, kojoj je zagarantovana anonimnost, povjerljivost, rodno zasnovan pristup u radu, u kontekstu ljudskih prava.

Kampanju sprovode Ministarstvo rada i socijalnog staranja i UNDP uz finansijsku podršku Delegacije Evropske unije.

Njen osnovni cilj je informisanje građana o dostupnosti besplatne, nacionalne SOS linije za žrtve nasilja u porodici, zatim motivisanje građan da koriste liniju za pomoć i podizanje povjerenja u sistemski pristup državnih organa u segmentu pružanja zaštitnih mjera.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније