Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

07. 10. 2015. 20:31 >> 20:26
1

IMENOVANJE

Kojičić koordinator za LGBT politiku

Savjet za zaštitu od diskriminacije Vlade Crne Gore imenovao je danas Jovan Kojičića za Nacionalnog koordinatora LGBT politike.

Član Savjeta Stevan Milivojević kazao je da je na današnjoj sjednici tog tijela kojom je predsjedavao potpredsjednik Vlade Igor Lukšić, okončana višemjesečna igra oko rada i djelovanja Nacionalnog koordinatora za LGBT politiku.

Milivojević je podsjetio da je u predlogu zapisnika sa prošle, julske, sjednice, precizno bilo navedeno da je Kojičić, podnio ostavku na dužnost Nacionalnog LGBT koordinatora i da je, nakon konstatovanja njegove ostavke, na predlog Lukšića, diskutovano o imenovanju, na tu poziciju, nekog iz civilnog društva.

Takav zapis sa sjednice koji je vodila Vlada, prema riječima Milivojevića, istinit je.

On je u saopštenju naveo da je na takav predlog zapisnika reagovao Kojičić koji je kazao da nije tačno da je podnio ostavku već da je “inicirao da se pokrene inicijativa za njegovo razrešenje”.

“Vodili smo dugu raspravu tokom koje sam, između ostalog, članove Savjeta podsjetio na tekst ostavke i Kojičićeva obraćanja prema zajednici i nevladinom sektoru”, kazao je Milivojević.

On je naveo da je Kojičić objasnio razliku između ostavke i pokretanje inicijative, na lični zahtjev, da neko bude razriješen.

“Ipak time nije pokrio sve činjenice - prazninu zašto mjesecima nije obavljao dužnost i zašto sada, međunarodne i domaće partnere, obavještava da se vratio na dužnost LGBT Koordinatora, ako nije ni podnio ostavku niti je razriješen”, kazao je Milivojević.

On je rekao da se Savjet u toj, kako je kazao, čudnoj, smiješnoj i nepotrebnoj situaciji postavio racionalno.

“Na moj predlog usvojen je zaključak “Kojičić je na današanjoj sjednici obavijestio Savjet da odustaje od svoje inicijative da bude razriješen sa pozicije nacionalnog LGBT koordinatora. Savjet stoga konstatuje da Kojičić nastavlja sa obavljanjem ranije povjerenih zadataka”, naveo je Milivojević.

Prema njegovim riječima, ovim je, napokon stavljena tačka na sve interesne i neprincipijelne igre i okončana kampanja koju je Milivojević intenzivno i korektno vodio, od maja ove godine, da se u funkciju stavi pozicija koordinatora za implementaciju vladine LGBT strategije.

Kojičić je predložio, da se u formi podrške njegovom radu, formira grupa koju bi činile pojedine LGBT organizacije i nevladina organizacija (NVO) Centar za građansko obrazovanje (CGO).

“Zadatak grupe je, prema predlogu, da kreaira prioritetne teme i aktivnosti za implementaciju vladine LGBT strategije”, prezirao je Milivojević, navodeći da se on suprostavio predlogu iz razloga što nema opravdanja da se bilo koja NVO favorizuje.

Predlog je, kako je kazao Milivojević, konstrukciono, predstavljen na taj način, besmislen, iz razloga što djeluju, pored CGO, i brojne druge “ljudskopravaške” NVO koje se bave LGBT tematikom.

“Saopštio sam, vrlo jasno da to buduće tijelo trebaju da čine isključivo LGBT organizacije i to sve bez selekcije ili da se tijelo otvori i za sve NVO koje su zainteresovane za LGBT teme. Savjet nije podržao Kojičićev predlog nakon čega je on saopštio da će nastaviti da traži druge modalitete”, kazao je Milivojević.

On je dodao, da se na sjednici diskutovalo sa Upravom policije o zabrani Povorke ponosa u Nikšiću.

“I pored nedostatka odgovora o opravdanosti i osnovanosti zabrane, posebno je ohrabrujuća spremnost Uprave policije da osmisli i podrži, šire međusektorske i društevene, aktivnosti koje će rezultirati, u dogledno vrijeme, bezbjednim i mirnim okupljanjem LGBT zajednice u Nikšiću. Savjet je podržao takvo opredjeljenje policije i LGBT zajednice”, zaključio je Milivojević.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније