Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

08. 10. 2015. 19:36 >> 19:28
1

NP SKADARSKO JEZERO

Osnovali Socio-ekonomski forum

Nacionalni park (NP) Skadarsko jezero osnovao je savjetodavno tijelo, Socio-ekonomski forum, koji bi trebalo da doprinese unaprijeđenju zaštite prirodnih vrijednosti i razvoju saradnje sa lokalnim zajednicama i korisnicima tog zaštićenog prostora.

Iz Nacionalnih parkova Crne Gore (NPCG) saopšteno je da socio-ekonomski forumi imaju za cilj postizanje pune integracije interesa lokalne populacije i preduzeća u procesima odlučivanja i upravljanja u nacionalnim parkovima, kroz unaprijeđenje saradnje između zainteresovanih strana i upravljača.

"Njihov cilj je i razvijanje postojećih i stvaranje novih oblika saradnje sa zainteresovanim stranama, pospješivanje ekonomskih aktivnosti i poslovanja subjekata u nacionalnom parku, efikasnije uvažavanje interesa lokalnih zajednica, kao i pospješivanje sprovođenja mjera upravljanja", navodi se u saopštenju.

Socio-ekonomski forumi treba da poboljšaju informisanost zainteresovanih strana i upravljača o aktivnostima koje se planiraju ili sprovode, razmjenu iskustava i primjenu najboljih praksi u upravljanju zaštićenim područjima, kao i postizanje šireg koncenzusa oko ciljeva upravljanja parkom.

NPCG su, u cilju efikasnije saradnje na zaštiti, razvoju i promociji i u skladu sa praksom evropskih država, ove godine počeli sa osnivanjem socio-ekonomskih tijela, koja će nastojati da obezbijede adekvatno aktivno učešće zainteresovanih u procesima funkcionisanja.

Socio-ekonomskog forum za NP Skadarsko jezero osnovan je u srijedu na sjednici kojoj su, pored predstavnika NPCG prisustvovali i predstavnici opština koje gravitiraju tom prostoru, uspješnih kompanija, lokalnih privrednika, turističkih organizacija, mjesnih zajednica i naučnih radnika.

Direktor NP Skadarsko jezero, Goran Škatarić, kazao je da Nacionalni park nastoji da unaprijedi saradnju sa lokalnim zajednicama i korisnicima prostora, kao i da je u tom cilju osnovan Socio-ekonomski forum.

On je saopštio da je turistička sezona bila uspješna i pozvao turističke agencije da predlože nove i efikasnije oblike saradnje koje bi za rezultat imale veću posjećenost i doprinijele produženju sezone.

Savjetnik za razvoj u Nacionalnim parkovima Crne Gore (NPCG), Veselin Luburić, kazao je da je učešće javnosti u procesima odlučivanja značajno.

On smatra da je važno i da lokalne zajednice budu informisane o planovima koji se donose u parkovima, da se podstiče razvoja tradicionalnih zanata i jačanje zelene ekonomije. 

On je naveo da je urađen Nacrt plana upravljanja za NP Skadarsko jezero do 2020. godine uz ekspertsku podršku Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN) i partnerstvu sa nevladinom organizacijom (NVO) Green home i INCA iz Albanije.

Luburić je podsjetio da je Vlada ranije donijela Odluku o izradi novog Prostornog plana posebne namjene (PPPN) za region Skadarskog jezera, koji će biti u funkciji dalje afirmacije njegove zaštite i održive turističke valorizacije.

Iz NPCG su podsjetili da su od aprila osnovani Socio-ekonomski forumi za nacionalne parkove Lovćen, Durmitor, Biogradska gora i Skadarsko jezero, a predstoji osnivanje za NP Prokletije. 

(Mina biznis)

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније