Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

09. 10. 2015. 10:40   >>  11:09

KONFERENCIJA

EU će pomoći oko izbjegličke krize

Evropska unija (EU) opredijeljena je da državama zapadnog Balkana koje su pogođene izbjegličkom krizom pruži osnovnu humanitarnu pomoć i pomogne u izgradnji prijemnih i smeštajnih kapaciteta, dogovoreno je u Luksemburgu na konferenciji o migracijama.

 


Ministri vanjskih poslova i evropskih integracija i unutrašnjih poslova Igor Lukšić i Raško Konjević učestvovali su na konferenciji o migracijama čiji je osnovni cilj jačanje saradnje između država koje su pogođene migratornom i izbjegličkom krizom, prevashodno iz Sirije i utvrđivanje smjernica daljeg djelovanja po tom pitanju.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova saopšteno je da je na Konferenci usvajena Deklaracija, kojom je prepoznato opredjeljenje EU i njenih članica da državama iz regiona zapadnog Balkana, koje su pogođene izbjegličkom krizom, bude pružena osnovna humanitarna pomoć, ali i pomoć u izgradnji prijemnih i smeštajnih kapaciteta.

Deklaracijom je utvrđeno da će dio aktivnosti biti usmjeren i na bolje upravljanje i kontrolu granica, kako bi se omogućila efikasna registracija izbjeglica i migranata, obrada zahtjeva za azil i vraćanje onih koji nemaju pravo na zaštitu.

Na Konferenciji su utvrđene smjernice za djelovanje u pružanju pojačane pomoći Turskoj, Libanu i Jordanu, koje su do sada prihvatile oko četiri miliona izbjeglica iz Sirije.

U saopštenju se kaže da su posebno značajne odredbe za Crnu Goru kojima se prepoznaje značaj uključivanja MARRI Inicijative u ostvarivanju ciljeva Deklaracije, kao jedinstvene inicijative za države iz regiona Zapadnog Balkana.

Ta Inicijativa, precizira se, promoviše tješnju regionalnu saradnju i sveobuhvatni, zajednički i usklađeni pristup pitanjima azila, migracija, kontrole granica i viznog režima.

U saopštenju se kaže da je ocijenjeno da su solidarnost, kvalitetno upravljanje i zajedničko djelovanje ključni pravci daljeg razvoja sistema upravljanja migracijama i izbjegličkom krizom na nivou EU, država Zapadnog Balkana i Istočnog Mediterana.

Na Konferenciji su učestvovali ministri spoljnih i unutrašnjih poslova EU, Zapadnog Balkana, Turske, Libana, Jordana, kao i predstavnici međunarodnih agencija - UNHCR, IOM, WFP.

Sastankom su predsjedavali visoki predstavnik EU, Federika Mogerini i ministar za migracija i azil Luksemburga, Žan Aselborna.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније