Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

09. 10. 2015. 21:30 >> 21:20

SE I EU

Smrtna kazna nehumana i ponižavajuća

Savjet Evrope (SE) i Evropska unija (EU) su, povodom 10. oktobra - Evropskog i Svjetskog dana protiv smrtne kazne, potvrdili snažno protivljenje toj mjeri, ukazujući da je nehumana, ponižavajuća i da nije dokazano da ima odvraćajući efekat.

Deklaraciju EU i SE, povodom obilježavanja Svjetskog i Evropskog dana protiv smrtne kazne, danas su zajedno izdali visoka predstavnica Unije za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku, Federika Mogerini, i generalni sekretar SE, Torbjorn Jagland.

„Na Evropski i Svjetski dan protiv smrtne kazne, SE i EU još jednom potvrđuju svoje snažno protivljenje smrtnoj kazni. Smrtna kazna je nehuman i ponižavajući čin za koji nema dokaza da ima odvraćajući efekat i koji greške pravosuđa čini nepopravljivim, a njihove posljedice fatalnim“, kaže se u Deklaraciji.

U tom dokumentu navodi se da u državama članicama nije izvršeno nijedno pogubljenje u posljednjih 18 godina.

SE i EU apelovali su na sve evropske države da ratifikuju protokole Evropske konvencije o ljudskim pravima čiji je cilj ukidanje smrtne kazne, i osudili kontinuiranu primjenu smrtne kazne u Bjelorusiji.

„Obje organizacije snažno apeluju na vlasti u Bjelorusiji da ublaže preostale smrtne kazne i da bez odlaganja uspostave formalni moratorijum na pogubljenja kao prvi korak ka ukidanju smrtne kazne“, kaže se u Deklaraciji.

Kako se navodi, SE i EU sa zabrinutošću konstatuju da je broj pogubljenja osoba osuđenih za krivična djela vezana za drogu porastao prethodne godine u nekolicini država koje primjenjuju smrtnu kaznu za takva krivična djela.

Obje organizacije su naročito zabrinute što se ta pogubljenja odnose i na maloljetnike, što je u suprotnosti sa međunarodnim pravom.

„Radi se pitanjima koja su nam posebno bliska, budući da je nekoliko evropskih državljana pogubljeno tokom ove godine, dok neki čekaju pogubljenje zbog krivičnih djela vezanih za drogu“, ukazali su iz SE i EU.

Oni pozdravljaju Rezoluciju Generalne Skupštine Ujedinjenih nacija o moratorijumu na primjenu smrtne kazne, usvojenu 18. decembra prošle godine.

„Sa rastućim brojem glasova podrške ovoj rezoluciji u poređenju sa prethodne četiri rezolucije na ovu temu, i sa skoro dvije trećine zemalja svijeta koje su ukinule smrtnu kaznu bilo zakonski bilo u praksi, može se reći da sada postoji jasan globalni trend ka ukidanju smrtne kazne“, zaključuje se u Deklaraciji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније