Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

11. 10. 2015. 10:45 >> 10:35
4

ZABRINJAVAJUĆI PODACI

Svako treće dijete u CG gojazno

U Crnoj Gori trećina djece uzrasta od šest do 11 godina ima prekomjernu tjelesnu težinu, a taj problem je izraženiji kod dječaka, pokazalo je istraživanju stepena uhranjenosti školske djece Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

 

Iz Centra za borbu protiv gojaznosti (CEPROG)podsjećaju da se danas obilježava prvi Svjetski dan borbe protiv gojaznosti koja je, kako su upozorili, pored kardiovaskularnih bolesti i karcinoma na trećem mjestu uzroka smrtnosti.

Izvršni direktor Centra Mirko Krunić naveo je da su istraživanja koja su urađena prije nekoliko godina u Domu zdravlja Podgorica, pokazala da je problem gojaznosti prisutan više u gradskim i prigradskim naseljima nego u selu.

"Oko 15 odsto djece uzrasta od šest godina, čija je težina mjerena pred upis u školu, su prekomjerno uhranjena, tri odsto pripada grupi predgojazne djece, a 1,5 su gojazna", naveo je Krunić.

On je kazao da zabrinjava činjenica da su djece iz sve tri grupe imala povišen krvni pritisak u odnosu na svoje vršnjake normalne tjelesne težine.

Krunić je rekao da je u istraživanju stepena uhranjenosti školske djece uzrasta 6-11 godina koje je sproveo Institut za javno zdravlje Crne Gore, 29,5 odsto djece imalo prekomjernu tjelesnu težinu.

On je istakao da je problem prekomjerne tjelesne težine izraženiji kod dječaka 36,6 odsto nego od djevojčica 22,4 odsto.

Krunić je upozorio da studija zdravstvenog stanja stanovništva Crne Gore pokazuje zabrinjavajuće stanje u pogledu pravilne ishrane kod mladih.

"Dok svega 33,4% mladih konzumira svježe voće, a nešto više njih svježe povrće, unos slatkiša, slatkih bezalkoholnih pića i sl. je veliki", naveo je Krunić.

Prema njegovim riječima, istraživanja u Crnoj Gori, iz 2008. godine pokazuju da u dobi od 7-19 godina, 21,2 odsto ispitanika već ima status gojaznih.

 "U Strategiji za prevenciju i kontrolu hroničnih nezaraznih bolesti koju je Vlada Crne Gore uradila u novembru 2008. godine piše da čak 30 odsto mladih od 7-11 godina ima prekomjernu težinu. Ako se sadašnji trend nastavi i u našoj zemlji, očekuje nas znatan porast broja osoba sa prekomjernom tjelesnom masom", upozorio je Krunić.

On je rekao da je cilj obelježavanja Svjetskog dana gojaznosti da podsjete i ukažu na taj široko rasprostranjen problem, kao i da se krene u hitnu akciju ostvarenja preuzete obaveze.

"Svjetska zdrtavstvena organizacija apelovala je da se uvede širi skrining, radi ranijeg prepoznavanja gojaznosti, ali i na veću dostupnost različitih tretmana (dijetetski režimi, ljekovi, hirurške procedure) koji su neophodni ljudima koji su već gojazni", naveo je krunić.

Predsjednik Svjetske federacije za gojaznost, profesor Valmir Kutino rekao je da je epidemija gojaznosti praktično prisutna u većini država u svijetu, a broj gojaznih i osoba sa prekomjernom masom sve više raste.

Kutino je ukazao da su česti faktori rizika, kao što su potrošnja bezalkoholnih pića i sjedenje u radnom okruženju porasli, da se reklamiranje brze hrane nastavlja i da sve veći broj ljudi živi u urbanim sredinama bez pristupa zelenim površinama.

"Ako želimo da postignemo cilj SZO da se učestalost gojaznosti vrati na nivo iz 2010. godine, onda je vrijeme da se djeluje sada", rekao je Kutino.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније