Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ CdM ]

13. 10. 2015. 08:07   >>  15:50

REVIZIJA POKAZALA

Roditelji skupo plaćaju hranu u vrtićima

Revizijom finansijskih izvještaja predškolskih ustanova u Podgorici, Cetinju, Nikšiću i Danilovgradu, Državna revizorska institucija (DRI) utvrdila je da su prihodi od uplata roditelja i centara za socijalni rad za troškove ishrane djece ostvareni 2014. znatno veći od troškova za nabavku prehrambenih proizvoda za ishranu djece, pišu danas štampani mediji.

Na osnovu revizije poslovanja vrtića u prošloj godini, kolegijum DRI u sastavu senator dr Branislav Radulović i predsjednik Senata dr Milan Dabović dali su uslovno mišljenje.

Revizijom su bile obuhvaćene podgoričke predškolske ustanova "Đina Vrbica" i "Ljubica Popović", cetinjska "Zagorka Ivanović", "Dragan Kovačević" u Nikšiću, te danilovgradska "Irena Radović" kao i Ministarstvo prosvjete.

"Razlika između ostvarenih prihoda od uplata roditelja za ishranu djece i stvarnih troškova, za pet ustanova koje su bili subjekti revizije iznosi 1.330.681,73 eura. Na osnovu navedenih podataka se može zaključiti da visina troškova za ishranu djece koje plaćaju roditelji ne odgovara stvarnim troškovima za nabavku prehrambenih proizvoda za ishranu djece", navodi se u izvještaju DRI-ja.

DRI preporučuje upravnim odborima ustanova i Ministarstvu prosvjete da razmotre opravdanost utvrđene visine troškova ishrane djece koja na mjesečnom nivou iznosi 39, odnosno 40 eura. Takođe, revizijom je utvrđeno da ustanovama koje su bile subjekti revizije Ministarstvo ne obezbjeđuje sredstva iz budžeta u dovoljnoj mjeri, već najveći dio ovih obaveza ustanove plaćaju iz sopstvenih prihoda (prihodi od uplata roditelja za troškove ishrane djece).

Razlika veca od pola miliona eura 

Prihodi od uplata roditelja i Centra za socijalni rad za troškove ishrane djece ostvareni 2014. godine u JPU “Đina Vrbica" iznose 843.348,79 eura. Međutim, troškovi Ustanove za ishranu evidentirani u glavnoj knjizi iznose 309.186,98 eura.

“Razlika između ostvarenih prihoda i troškova ishrane djece iznosi 534.161,81 eura. Može se zaključiti da visina troškova za ishranu djece koje plaćaju roditelji ne odgovara stvarnim troškovima za ishranu djece", piše u izvještaju DRI.

Prihodi od uplata roditelja i Centra za socijalni rad JPU “Ljubica Popović" za troškoveishrane djece ostvareni u prošloj godini iznose 875.100,98 eura, dok su troškovi ustanove evidentirani u glavnoj knjizi 316.835,34. Razlika između ostvarenih prihoda za finansiranje ishrane djece i troškova ishrane djece iznosi 558.265,64 eura.

Sakriveno 1,5 miliona

DRI je utvrdila i da je Ministarstvo prosvjete obavijestilo sve direktore predškolskih ustanova da je Ministarstvo finansija uplatilo doprinose i poreze na zarade za 2011, 2012, 2013. i 2014. godinu, ali bez prateče dokumentacije, tako da se ne zna šta je platilo Ministarstvo, a šta ustanove. 

Tako su predškolske ustanove iskazale da je za bruto zarade i doprinose na račun poslodavca uplačeno ukupno 12,1 milion eura lani, dok je u predlogu završnog računa budžeta za 2014. Prikazan iznos od 13,59 miliona. Uvidom u glavnu knjigu trezora utvrđeno je da je Ministarstvo prosvjete uplatilo 8,19 miliona eura za neto zarade zaposlenih u dječijim vrtičima i 5,39 miliona za poreze i doprinose na zarade. Revizori su preporučili da se obezbijede podaci o uplatama na ime svake ustanove.

Primanja članova upravnih odbora

Naknade članovima upravnih odbora dječijih ustanova su različite. Prema izvještaju DRI, najveće naknade primaju članovi upravnog odbora podgoričke ustanove „Ljubica Popović“, gdje predsjednik prima 300, a članovi po 250 eura. U drugoj podgoričkoj ustanovi „Đina Vrbica“ članovi upravnog odbora primaju po 200 eura mjesečne nadoknade. 

U nikšićkoj ustanovi za djecu „Dragan Kovačević“ predsjednik upravnog odbora mjesečno prima 75, a članovi po 50 eura. 

U izvještaju o poslovanju cetinjske i danilovgradske ustanove ne navode se naknade članovima upravnih odbora.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније