Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

15. 10. 2015. 13:52 >> 09:09

IZ IPA FONDOVA

Crnogorske NVO dobile skoro 6 miliona

Evropska unija (EU) dodijelila je ukupno 5,86 miliona eura tokom prethodnih sedam godina crnogorskim organizacijama civilnog društva, posredstvom IPA fondova, saopšteno je iz Delegacije EU.

 

Oni su naveli da je Sigurna ženska kuća primila je 385 osoba sa zahtjevom za pomoć u periodu od 2007. do 2014, dodajući da je ta nevladina organizacija samo je jedan od šest korisnika koji su dobili sredstva iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA)  u oblasti borbe protiv nasilja u porodici.

„Dio tih sredstava namijenjen je poboljšanju zaštite potrošača posredstvom finansiranja Centra za zaštitu potrošača. Ta nevladina organizacija je u istom periodu primila više od 2.300 pritužbi građana, koje je potom procesuirala“, navodi se u saopštenju.

Instrument za civilno društvo je, kažu iz Delegacije, važan element za osnaživanje građana, razvoj građanske kulture i podsticanje procesa demokratizacije, pri čemu se građanima omogućava da obavljaju kontrolnu ulogu i obezbijede neophodne usluge koje državni organi nijesu u stanju da obezbijede u dovoljnoj mjeri.

„Tako 50 odsto socijalnih usluga, kao što su posjete medicinskih sestara starijim osobama u njihovim domovima, pružaju organizacije civilnog društva. To je rezultat aktivnosti civilnog sektora osnaženog sredstvima EU“, navodi se u saopštenju.

Iz Delegacije su rekli da je 105 predstavnika organizacija civilnog društva učestvovalo u izradi novih zakona.

„U okviru ovog sektora IPA fondova, finansirano je više od 100 organizacija civilnog društva“, zaključuje se u saopštenju.  

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније