Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ PR Centar ]

15. 10. 2015. 14:16 >> 14:05

LIJEČENJE RAKA

Žene da rade preventivne preglede

Procenat izliječenja raka dojke i glića materice je veliki ukoliko se bolest otkrije u ranom stadijumu, a za to je neophodno da žene redovno rade samopreglede i preventivne ginekološke preglede, poručeno je na prvoj regionalnoj “Platinum Beauty Pro-Pro Femina 2015” konferenciji.

Onkolog u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG), Salmin Salković, kazao je na panelu "Prevencijom do zdravlja", da nije lako otkriti bolest u početnom stadijumu.

“Ali je uspjeh otkriti bolest u ranom stadijumu, jer je procenat izliječenja dosta veliki. Konkretno, za rak glića materice, u početnom stadijumu, procenat izliječenja je 95 odsto. Ako se bolest otkrije u stadijumu kada je uznapredovala, onda je uspjeh liječenja dosta slabiji, svega 15 odsto”, rekao je Salković.

Prema njegovim riječima, samopregled je jako značajan, pojašnjavajući da bi svaka žena trebalo poslije navršene 20. godine da radi preglede dojke u stojećem položaju pod tušem, a naročito desetog dana nakon menstrualnog ciklusa.

“Svaki čvor koji žena napipa, ne mora da bude maligdna bolest. Statistike kažu da od deset čvorova koji se napipaju, osam je benignih. Otkrivanje bolesti raka dojke, u početnom stadijumu, dok se nije proširila na limfne čvorove, garantuje jako dobre prognoze”, naveo je Salković.

On je najavio da će uskoro KCCG pokrenuti skrining program za rano otkrivanje raka dojke, koji će, kako je objasnio, podrazumjevati da žene koje su najugroženije, poslije 55. godine, budu pregledane na digitalnom mamografu jednom godišnje.

Novinarka Televizije Vijesti Bojana Bojović Golijanin govorila je o ličnom iskustvu kada se susrela sa dijagnozom raka, tokom trudnoće.

„Kada se suočite sa nekim problemom, morate biti jači od njega, nema vremena za patetiku. Ja sam se suočila sa problemom tako što sam rekla meni se to ne dešava, ja ću to da pobijedim, i pobijedila sam“, kazala je ona.

Bojović Golijanin smatra da kada se osoba suoči sa bolešću, psiha mora biti jaka.

„Ako vam se to desi, vi morate da budete jaki. Nemojte da trpite sažaljenja, idite samo naprijed. Porodica je najvažnija u tom trenutku“, istakla je ona.

Psihijatar u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG), Zorica Barac Otašević, smatra da ljekari moraju pacijentu odmah da saopšte istinu o bolesti, i da to ne odlažu.

„Poenta priče je da poznajemo sebe dobro, da pratimo sebe, da idemo na preglede i da je rano otkrivanje početak i kraj svega. Rani ulazak u liječenje je najvažniji“, poručila je ona.

Barac Otašević je ocijenila da bi Odjeljenje onkolgije KCCG trebalo imati tim psihologa i psihijatara, ne samo za pacijente nego i za sebe.

„Nije samo pomoć porodice na prvom mjestu, važna je pomoć okoline i pomoć koju imaju imate od samog ljekara“, navela je ona.

Specijalista za korporativne komunikacije za Srbiju i Crnu Goru u Avon-u Jasmina Gajić kazala je da u Srbiji svaka 12. žena oboli od raka dojke.

“Ono što smo saznali od Minstarstva zdravlja jeste da mi nismo u Evropi prvi po broju oboljenja žena od ove opake bolesti, ali smo prvi po smrtnosti, i vjerujem da je slična situacija u Crnoj Gori, regionu i na Balkanu”, navela je ona.

Izvršni direktor marketing agencije "Prava Priča", Aleksandar Miličić, ocijenio je da mora postojati marketinška kampanja, da bi problem bio vidljiviji.

“Proces stvaranja jedne kampanje, pogotovo osjetljive kampanje kakve su kampanje u zdravstvu, uključuje stalnu komunkaciju sa stručnom zajednicom, društvenom zajednicom i akterima iz privrede i predstavncima euro sektora koji u svojoj misiji imaju borbu protiv raka dojke.

On je kazao da njegova agencija tri godine radi na kampanjama koje povećavaju svijest i da su uspjesi vidljivi.

Tokom panela je rađeno anonimno istraživanje među učesnicima konferencije, kojima je postavljeno pitanje da li redovno idu na preventivne preglede.

Istraživanje je pokazalo da 50 odsto ispitanika učesnika konferencije redovno ide na preglede, 38,2 povremeno, a 11,8 ih ne ide nikada.

Prvu, regionalnu “Platinum Beauty Pro-Pro Femina 2015” konferenciju je organizovao crnogorski magazin Ljepota i zdravlje, a u okviru nje će, pored zdravstva,  biti obrađene teme i o neinvazivnoj hirurgiji, predrasudama koje kroje život,i ishrani djece i o tome koliko je izgled postao prioritet.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније