Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina

16. 10. 2015. 18:31 >> 18:20

DROBNIČ OCIJENIO

Kontrola finansiranja partija zadatak Agencije

Kontrola finansiranja političkih patija biće veoma važan segment rada Agencije za sprječavanje korupcije, u cilju daljeg jačanja povjerenja javnosti u izborni sistem, ocijenio je šef Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori, Mitja Drobnič. Drobnič se danas sastao sa direktorom Agencije Sretenom Radonjićem i predsjednicom Savjeta Agencije Gorankom Vučinić.

Kako je saopšteno iz Agencije, Radonjić je upoznao Drobniča sa dosadašnjim, aktuelnim i planiranim aktivnostima koje je potrebno sprovesti u cilju stvaranja preduslova za početak rada Agencije. 

“Takođe, predstavio je strateške ciljeve rada Agencije i prenio uvjeravanja da će Agencija početi da radi 1. januara naredne godine”, kaže se u saopštenju.

Radonjić je, kako se navodi, informisao Drobniča i o prostornim, kadrovskim i tehničkim kapacitetima buduće Agencije, kao i o planovima za jačanje kadrovskih kapaciteta, kroz konstatno profesionalno osposobljavanje službenika, posebno u dijelu kontrole finansiranja političkih subjekata i izbornih kampanja.

Radonjić je istakao da će Agencija dosljedno ispunjavati i sve predviđene obaveze iz Akcionog plana za pregovaračko poglavlje 23. i uložiti maksimalne napore u cilju ostvarivanja konkretnih i mjerljivih rezultata. 

Vučinić je upoznala predstavnike Delegacije sa nadležnostima Savjeta i dinamikom usvajanja podzakonskih akata koje će direktor predložiti u nerednom periodu. 

Ona je, kako je saopšteno, istakla da je Skupština Crne Gore obezbijedila administrativnu podršku i prostor za rad Savjetu, dok je Vlada obezbijedila finansijsku sredstva. 

Vučinić je konstatovala da su izvršna i zakonodavna vlast dali konkretnu podršku za realizaciju zakonskih nadležnosti Savjeta, kako bi Agencija za sprječavanje korupcije počela sa radom 1. januara.

“Drobnič je izrazio zadovoljstvo inicijativom direktora Agencije i predsjednice Savjeta za održavanje sastanka i spremnost Delegacije da pruža konstantnu podršku Agenciji. Ukazao je na važnost konstantne komunikacije između buduće Agencije i eksperata EU”, kaže se u saopštenju. 

Navodi se da je Drobnič pohvalio namjeru Savjeta da u svoj rad aktivno uključi predstavnike nevladinog sektora i ukazao na važnost transparentnog i efikasnog rada u cilju što većeg povjerenja javnosti u rad buduće Agencije. 

On je istakao da je važno realno prikazvati sveukupne antikorupcijske rezultate i planove budućih aktivnosti Agencije. 

“Kontrola finansiranja političkih patija u skladu sa Zakonom, dodao je, biće veoma važan segment rada Agencije u cilju daljeg jačanja povjerenja javnosti u izborni sistem”, navodi se u saopštenju. 

Drobnič je ukazao i na važnost obuka zaposlenih i izgradnje kvalitetnih administrativnih kapaciteta Agencije, i dodao da će to tijelo u svom radu imati podršku Delegacije u cilju postizanja mjerljivih rezultata.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније