Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Radio Jadran

10. 11. 2015. 15:54   >>  15:43 2

PROMOCIJA HRANITELJSTVA

"Prihvatimo djecu da nam kuće ne budu puste"

Obaveza i cilj svakog pojedinca i društva je da stvori uslove da svako dijete nesmetano živi, raste i da napreduje u sigurnosti porodičnog okrilja, zato je potrebno i da djeca bez roditeljskog staranja imaju svoju hraniteljsku porodicu. To je kazala predsjednica opštine Herceg Novi, Nataša Aćimović, na promociji hraniteljstva, u organizaciji Centra za socijalni rad Herceg Novog i okviru UNICEF-ove kampanje “Svako dijete treba porodicu”.

Ona je podsjetila da se Opština Herceg Novi aktivno uključila u kampanju širenja mreže hranitelja. Herceg Novi ima posebno mjesto u sistemu, jer se na njegovom području nalazi Dječiji dom Mladost, jedina ustanova u Crnoj Gori namijenjena smještaju djece lišene roditeljskog staranja, zbog čega aktivno sarađuje sa svim nadležnim državnim organima, NVO sektorom i donosi niz akcionih planova koji se odnose na poštovanje ljudskih prava i humanizacije međuljudskih odnosa.

"Hraniteljstvo oplemenjuje život svakog djeteta, onda čovjeka i same zajednice. Ovakve kampanje omogućavaju da sistemi socijalne zaštite budu dobro organizovani, kasnije dobro funkcionišu, a da porodice koje žele da pod svoje okrilje prime djecu budu spremne za takav korak", naglasila je Aćimovićka.

Direktor hercegnovskog Centra za socijalni rad, Blaženko Jančić, ukazao je na značaj hraniteljstva kao najhumanijeg oblika smještaja djece lišene roditeljskog staranja, jer, kako je istakao institucije u koje su djeca do sada smještana, nisu mogle da odgovore svim potrebama djeteta.

"Želimo da zainteresujemo i motivišemo građane da prihvatanjem uloge hranitelja, pružajući mališanima podršku, brigu i razumijevanje, pozitivno utičemo na živote djece, koja su, na žalost, ostala bez odgovarajuće roditeljske brige", kazao je Jančić.

Razarajući efekat u psihičkom, emotivnom i fizičkom smislu, ima boravak male djece u institucijama, zbog čega je Crna Gora zakonski zabranila smještaj djece do tri godine starosti u institucije, istakla je koordinatorka programa u UNICEF-u u Crnoj Gori, Ana Zec. Ona je podsjetila da su Vlada i UNICEF 2013. godine pokrenuli kampanju „Svako dijete treba porodicu“:

"Za samo tri mjeseca kampanje, procenat građana koji smatra da smještaj u ustanovu nije adekvatan oblik zaštite povećao se sa 38 na 44 odsto. Takođe, krajem 2012. godine samo 14-oro djece je bilo smješteno u 10 hraniteljskih porodica, a krajem 2014. godine u 32 porodice, bilo je smješteno 42 djece, kazala je Zec.

Vizija Crne Gore kao prve zemlje u regionu koja nema djecu mlađu od tri godine u institucijama je jasna i ostvariva, vjeruje koordinatorka ovog projekta.

Ambasador dobre volje UNICEF-a Crne Gore, Antonije Pušić, alijas Rambo Amadeus je ukazao da sa jedne strane postoje „porodice koje imaju djecu, a ne zaslužuju ih jer se loše odnose prema njima“ a sa druge „porodice koje nemaju djecu, a voljeli bi da ih imaju”, zato treba ohrabriti sve ljude koji imaju ili jedno dijete, a žele još, ili one koji djecu nemaju da se bave hraniteljstvom.

"Ima porodica koje bi i htjele da budu hranitelji, ali su nekako ustuknuli pred odlukom, plašeći se rashoda koji idu uz podizanje djece. I njih treba ohrabriti, jer Centri za socijalnu zaštitu obezbjeđuju sredstva za hraniteljsku porodicu. Imam tri sina i u kući umije biti bučno, ali kada odu na ekskurziju, kuća bude pusta. Dakle, ajde da nam kuće ne budu puste i prihvatimo djecu koja su u širem smislu naša, postanu još više naša", pozvao je Rambo.

Jasna Đuričić i Vesna Petković, iz Centra za socijalni rad, govorile su o jednostavnoj proceduri koju je neophodno proći kako bi porodica postala hraniteljska, te da Centar za socijalni rad sve vrijeme savjetodavno i finansijski prati i podržava porodice koje prođu evaluaciju i postanu hraniteljske.

Hraniteljka, Jelena Đonović, smatra da treba razumjeti i one roditelje koji nisu mogli podizati svoje dijete, kao i majke koje su djecu rodile, a nisu ih mogle ispratiti. Svi segmenti društva moraju pokazati više razumijevanja i podrške za hraniteljske porodice, smatra Đonovićka.

Izveden je i dramsko–plesni performansa “Ja sam Nada”, autorke Sanje Garić, crnogorskih glumaca Slavka Kalezića i Maje Stojanović.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније