Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Aleksandra Đurović, Radio CG

11. 11. 2015. 21:35 >> 21:22
1

ZAVRŠETAK ZA POLA GODINE

Počela rekonstrukcija vodoizvorišta Mareza jedan

Počela je rekonstrukcija vodoizvorišta Mareza jedan sa kojeg se snabdjeva veći dio Podgorice. Vrijednost radova je oko milion eura, a završetak se očekuje za pola godine, kazao je direktor podgoričkog Vodovoda Vladan Vučelić.

Odbornici skupštine Glavnog grada na nedavnoj sjednici podržali su prijedlog o kreditnom zaduženju Vodovoda kako bi se rekonstruisalo vodoizvorište Mareza jedan. Projekat koji je vrijedan skoro milion eura je jedan od najzahtjevnijih poslova koje to preduzeće realizuje, jer će se, kako je rekao Vučelić, uprkos rekonstrukciji Mareze jedan obezbijediti njeno nesmetano funkcionisanje.

„Sa pripreminim radovima smo počeli prije desetak dana. To su radovi koji su rađeni u režiji preduzeća Vodovod i kanalizacija Podgorica, a zvanično smo nakon sjednice i davanja saglasnosti Skupštine Glavnog grada, sa kompanijom CMC sa konzorcijumom iz Herceg Novog, potpisali ugovor i oni su danas započeli sa radovima na objektu crpne stanice Mareza jedan. Rok završetak radova je šest mjeseci, znači da će biti Mareza jedan u punom kapacitetu prije početka ljetnje sezone sljedeće godine. Vrijednost radova je 950 hiljada eura i ti radovi su jako složeni. Podrazumijevaju potpunu zamjenu hidro-mašinske opreme i kompletnu zamjenu elektro-instalacija na niskom i visokom naponu. Moramo obezbijediti da u toku trajanja ovih radova Mareza jedan funkcioniše nesmetano, zbog toga kažem da je ovo vrlo složen zahvat i naravno sa posebnom pažnjom treba se oko samog izdana posvetiti kako od strane izvođača tako i nadzora koji smo formirali da bi sve proteklo u onim okvirima koji je projekat predvidio“, kazao je Vučelić, obilazeći radove sa saradnicima.

Njega nije iznenadila podrška odbornika, jer, kako kaže, rekonstrukcijom vodoizvorišta građani Glavnog grada i jednog dijela opštine Danilovgrad imaće potpunu sigurnost snabdjevanja kvalitetnom vodom.

„Očekivana je bila odluka odbornika Skupštine Glavog grada, jer je ovo projekat u interesu građana Podgorice. Predstavlja dodatnu sigurnost, odnosno podizanja kvaliteta vodosnabdjevanjana cijeloj teritoriji Glavnog grada, jer se sa ovog vodoizvorišta snabdjeva skoro 60 odsto stanovništva Glavnog grada i preko 20 odsto stanovnika opštine Danilovgrad. Tako da sa ovim, možda najzahtjevnijim i najsloženijim projektom koje Vodovod izvodi u posljednjih 10 do 15 godina, možemo reći da sa njegovim završetkom imamo potpunu sigurnost vodosnadbjevanja u ovom vijeku, prije svega kvalitetnom vodom za građane Glavnog grada i dijela stanovnika Danilovgrada“, rekao je Vučelić za Radio Crne Gore.

Na teritoriji Glavnog grada Vodovod je za bolje vodosnabdjevanje do sada uložio preko 15 miliona eura, a sa dobrom praksom i poboljšanjem svojih usluga nastaviće i u narednom periodu.

„Znači ovo je kontinuitet vrlo intezivnih investicionih aktivnosti preduzeća u prethodnih četiri do pet godina. Samo u vodovodnoj infrastrukturi Glavnog grada preduzeće je uložilo, u cilju poboljšanja i proširenja i povezivanja u jedinstveni sistem vodosnabdjevanja cijele teritorije Glavnog grada, preko 15 miliona eura, koje su utrošene na izgradnju preko 150 kilometara vodovodne mreže, pet novih bunara i šest rezervoara. I naravno, jedan od najznačajnijih projekata, za koji smo dobili kvalitetnom aplikaciom i pripremom od strane ovog preduzeća i koristim ovu priliku da pohvalim saradnike na tako dobro odrađenom poslu. Dobili smo donaciju skoro 4 miliona eura od Vlade Japana i prije nekih četiri godine završili potpunu rekonstrukciju Mareze dva“, rekao je Vučelić.

On kaže da je cijena za utrošenu vodu jako niska.

„Privilegija svakog građanina Podgorice da pije izuzetno kvalitenu vodu, među najboljim vodama u Evropi i najjeftiniju vodu. Znači cijene vode u Podgorici su deplasirane i to je na duži rok jedna ne održiva konstanta jer je nemoguće očekivati da ovaj sistem, a rekao sam vam koliko ulaže sredstava,  to su milionski iznosi, a očekivati da se cijena ovako značajno višestruko niža u odnosu na druge gradove iz Crne Gore i na okruženje, zadrži na ovom nivou. Nemamo u izgledu kao bord direktora, kao predstavnik upravljanja u preduzeću, namjeru u ovoj i sledećoj godini vršiti korekcije cijena. Moje zalaganje definitivno radi održivosti kompletnog sistema vodosnadbjevanja je da je ova cijena apsolutno ne održiva. Ono što su rješenja i zakona o komunalnim djelatnostima, koji nažalost, iz mene neobjašnjivih razloga nije usvojen u Skupštini Crne Gore je rok koji je dat u tom zakonu, nekih pet godina. Mi smo reagovali i taj amandman je usvojen, da to bude sedam godina gdje sistemski zakon nalaže svim vodovodnim sistemima, kako to jeste normalno da izjednači tarife nakon 7 godina. To će u suštini značiti jedinstvenu tarifu naplate za pravna i fizička lica na teritoriji Glavnog grada i uopšte Crne Gore“, istakao je direktor podgoričkog Vodvoda.

Naglasio je da Vodovod donosi sve odluke u interesu građana Podgorice. Nažalost, prijedlog da građani i u stambenim zgradama imaju posebne vodomjere, gdje bi dvije trećine troškova snosio Vodovod, nije dobio odobrenje nadležnog sekretarijata. Ta odluka, kaže Vučelić, je pogrešna.

„Pokušali smo da kroz jednu taksu koja s naplaćuje u svim sistemima vodosnabdjevanja, ne samo u Crnoj Gori, ali bukvalno svim u Crnoj Gori. Jedan projekat koji mislim da je jako značajan koji mislim da je značajan za građane Podgorice da obezbijedimo da svi vlasnici stanova u zgradama koji imaju zajedničke vodomjere, dobiju kao ostali mogućnost zasebnog mjerenja potrošnje kao jedinog pouzdanog podatka. Išli smo sa jednom, više nego iznosom takse koji je značajno niži od bilo koje druge u Crnoj Gori, da pokušamo da teret zamjene tih vodomjera kroz tu taksu prenesemo na Vodovod. To bi značilo da bi više od dvije trećine ukupnih troškova Vodovod a ne građani podmirili u tom projektu. Nažalost, poimanje nečega što je prije svega interes građana, nije naišlo na podršku resornog Sekretarijata. Duboko smo ubijeđeni da je to pogrešno i da ne ide u interesu građana Podgorice, ali smo u situaciji, naravno kako je procedurom propisano, ustanovljenja i tih taksi, da bez saglasnosti nadležnog Sekretarijata ne možemo ići u primjenu ovoga što sam kazao“, kazao je Vučelić.

Iako je studijom moguće povećati cijenu za utrošenu vodu, Vodovod će, iako je to vrlo teško zbog daljeg funkcionisanja preduzeća, zadržati na postojećem nivou.

„Po metodologiji koja je ustanovljena za formiranje cijena kao obavezujuća, znači svi elementi koji ulaze u strukturu cijena već su unazad dvije godine stekli uslove za povećanje cijene vode. Po toj metodologiji već imamo mogućnost značajnog povećanja cijena . Pokušavamo da to izbjegnemo koliko je to moguće. Kroz ono što jeste odgovor Sekretarijata,odgovor kroz konstataciju da je, a to nije tačno, da je to samo jedan segment i jedan trošak po ukupnoj metodologiji, kroz odbijanje za mogućnost primjene te takse jeste upućivanje na povećanje cijene. Znači i ne samo Sekretarijat, imali smo i inicijativu pojedinih opozicionih odbornika u Skupštini Glavnog grada, koja je po mom mišljenju bila u suštini identična stavu Sekretarijata, koja je značila promjenu odluke o vodosnabdjevanju, na način koji bi obavezu potpune zamjene vodomjera prebacili na teret Vodovoda. U suštini, to je moguće, ali to je guranje Vodovoda i od strane opozicionih odbornika, na ono što mi imamo pravo na to,da po metedologiji koja je utvrđena povećamo cijenu vode. Za razliku i od jednih i od drugih, mi pokušavamo da taj nivo cijena, iako je to vrlo teško, jer su deplasirane zadržimo na ovom nivou“, nagalsio je Vučelić.

Direktor Vodovoda i njegov tim poručili su da stanovici Glavnog grada piju jednu od najkvalitenijih voda i da sa ovom i drugim rekonstrukcijama podižu kvalitet svojih usluga na još viši nivo.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније