Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

02. 05. 2013. 09:24   >>  09:24

NAJTUŽNIJI DAN HRIŠĆANSTVA

Sjutra Veliki petak

Pravoslavni hrišćani koji se pridržavaju julijanskog kalendara obiljeležavaju Veliki četvrtak, u znak sjećanja na posljednje objedovanje Isusa Hrista, Tajnu večeru. Sjutra je Veliki petak, dan kada je, po vjerovanju, Isus Hristos odveden iz kuće prvosvještenika Kajafe kod rimskog prokuratora Pontija Pilata, koji ga osudio na raspeće.

 

 

Danas , na Veliki četvrtak, u hramovima se služi liturgija Svetog Vasilija velikog, a na Veliki četvrtak je ustanovljena i Sveta tajna pričešća, zbog čega se vjeruje da će i najvećim grešnicima koji se tog dana pričeste, biti oprošteni grijehovi.

Za Veliki četvrtak u narodu postoje razna vjerovanja i običaji, ali pri njegovom obilježavanju nema veselja, već samo okupljanja. 

Kod nekih pravoslavnih naroda tog dana se boje uskršnja jaja, dok se u Rusiji na Veliki četvrtak mijesi uskršnji slatki kolač.

Na Veliki petak, Isus je osuđen i razapet na Golgoti, gdje je umro.

Gledajući šta narod i vojnici rade s njim, rekao je: "Oče, oprosti im jer ne znaju šta rade".

Veliki petak se smatra najtužnijim danom hrišćanstva. Na taj dan se ne služi liturgija, osim ako su Blagovjesti. Na Veliki petak se posti, jede se samo suvi hljeb i pije voda. Običaj je da se na taj dan farbaju uskršnja jaja, najčešće crvenom bojom, koja simbolizuje Hristovu krv.

Na Veliki petak se ne pjeva, ne veseli se, a od velikog četvrtka do Uskrsa, nedjelje kada je Isus vaskrsao, ne zvone crkvena zvona, jer su ona u pravoslavnoj crkvi znak radosti, nego se vrijeme bogosluženja i oglašenja umrlih najavljuje drvenim klepalom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније