Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

02. 05. 2013. 13:28 >> 13:28
1

ZDRAVSTVENA ZAŠTITA

Radunović: Proširićemo mrežu usluga

Ministar zdravlja Miodrag Radunović kazao je da će javni poziv za uključivanje u Mrežu zdravstvenih biti biće objavljen početkom ovog mjeseca, a ona će biti proširena djelatnostima u kojima su evidentirane neopravdane liste čekanja.

 

U Mrežu zdravstvenih usluga od sada bilo uključeno 12 privatnih ustanova, a Radunović navodi da će u novom pozivu ona biti proširena djelatnostima, i ponudiće usluge za liječenje bolesti oka i invazivne kardiologije.

„Operacije katarakte, tretmana oboljenja zadnjeg segmenta oka, kontrastnog snimanja krvnih sudova srca sa ugradnjom stentova, uključivanje pojedinih privatnih zdravstnenih ustanova u skrining za rano otkrivanje raka debelog crijeva i dojke, novina su u novom Javnom pozivu“, kazao je Radunović agenciji MINA.

On je naveo da vjeruje da će novom Mrežom svi biti na dobiti, prvenstveno građani, a potom i zaposleni u javnim i privatnim ustanovama. Radunović je rekao da je prošlim javnim pozivom u Mrežu zdravstvenih ustanova bilo uključeno 12 privatnih zdravstvenih ustanova, što specijalističko polikliničkih do usluga koje pružaju privatne bolnice Meljine i Kodra.

 


„Time je smanjen pritisak na pojedine ambulante u javnim zdravstvenim ustanovama, a dijelom su obezbijeđene nedostatne usluge“, rekao je on, navodeći da su pružene usluge građanima za prošlu godinu plaćene 6.994.075,62 eura.

“Od čega za Bolnicu Meljine 2.465.295, stomatološku zdravstvenu zaštitu 3.781.425, a za zdravstvene usluge koje su dio Mreže zdravstvenih ustanova 777.124,62 eura”, naveo je Radunović.

On je pojasnio da tržišni mehanizmi uključivanja privatnih u mrežu zdravstvenih ustanova, u cilju pružanja nedostatnih zdravstvenih usluga zahtijeva kompetentan monitoring od ugovaranja sa Fonda za zdravstvodo pružanja usluga korisnicima.

Radunović je rekao da će se uključivanjem privatnih u mrežu zdravstvenih ustanova postepeno eliminisati "uska grla" u specijalistčko polikliničkoj djelatnosti, obezbijeđene su nedostatne usluge građanima, a višak prostora u zdravstvenim ustanovama dat je u zakup.

Radunović je naveo da postoji mali interes zainteresovanih u investiranje u zdravstveni sistem, kao nisko profitabilan sektor.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније