Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

02. 05. 2013. 17:01   >>  17:02

3. MAJ, DAN MEDIJA

Mićunović: Paralelni zadaci Vlade i medija

Ministar kulture Branislav Mićunović, svim medijskim poslenicima čestitao je 3.maj – Svjetski dan slobode medija.

„Uvjeren da će kontinuirane aktivnosti Vlade Crne Gore na harmonizaciji nacionalnog medijskog zakonodavstva sa evropskom pravnom tekovinom pratiti neophodni napori medijske zajednice na jačanju samoregulatornih mehanizama i principa utemeljenih na visokim novinarskim i etičkim standardima slobode i odgovornosti medija, svim poslenicima javne riječi  u Crnoj Gori čestitam Svjetski dan slobode medija.“

 

 

CGO: Unaprijediti status novinarske profesije

Uz čestitku svim novinarkama i novinarima, kao i medijskim kućama, povodom Međunarodogi Dana slobode medija, Centar za građansko obrazovanje ih “ohrabruje da istraju u svojoj misiji u kojoj se svakodnevno suočavaju sa prijetnjama njihovoj nezavisnosti, profesionalnosti, a ponekad, nažalost, i bezbjednosti”.

Sloboda medija mora biti neotuđiva i predstavlja osnov da građani i građanke budu potpuno i objektivno informisani o pitanjima od javnog značaja, navode  iz CGO.

“Međutim, svjedoci smo da su novinarke i novinari nezaštićeni, te su često i predmet napada. Neriješeni napadi i ubistva novinara opomena su državnim institucijama koje sve slučajeve ugrožavanja bezbjednosti moraju do kraja procesuirati, ali i pojedincima koji nerijetko zanemaruju značaj koji predstavnici/ce sedme sile imaju u društvu”.

CGO je pozivao vlasnike medija da, u mjeri mogućeg, poboljšaju profesionalni i ekonomski status novinara i novinarki koji nije na adekvatnom nivou i pozdravlja nedavno sindikalno organizovanje medija koje ima za cilj očuvanje njihovog ličnog integriteta.

 

“Profesionalna hrabrost, odgovornost za javnu riječ, poštovanje novinarskih etičkih kodeksa su od izuzetnog značaja za razvoj slobode medija u Crnoj Gori. Stoga je podjednako važno da sama medijska zajednica izgradi samoregulatorne mehanizme koji će je učiniti kvalitetnijom, profesionalnijom i posvećenijom javnom interesu”.

Iz CGO tvrde kako njihova istraživanja ukazuju “na diskriminatoran odnos Vlade prema kritički orijentisanim medijima, kad je riječ u ulaganjima iz Budžeta i to mora da se mijenja. Državni organi i donosioci odluka svoj demokratski kapacitet moraju dokazivati i kroz otvorenost prema različitim i kritičkim stavovima, a budžetska sredstva trošiti na osnovu jasnih i svima razumljivih kriterijuma poput povjerenja u medije, procjene čitanosti/gledanosti, kao i cjenovnika oglasnog prostora u odnosu na prethodne dvije kategorije”.

Iz Centra za građansko obrazovanje zaključuju da “bez slobodnih novinara i medija nije moguće ni kvalitetno demokratizovati i evropeizirati crnogorsko društvo”.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније