Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

24. 11. 2015. 19:56 >> 19:43

GRBOVIĆ SAOPŠTIO

HIV infekcija prisutna, ali pod kontrolom

HIV infekcija stalno je prisutna u Crnoj Gori, ali je pod kontrolom, saopštio je pomoćnik ministra zdravlja, Mensud Grbović.

"Međutim, infektivni potencijal, te prisutni socijalni faktori koji mogu uticati da se ova infekcija otme kontroli, tjeraju nas na oprez i traže od zdravstvenog sistema i društva uopšte još veće napore i angažman", rekao je Grbović na otvaranju Nacionalne komisije o HIV/AIDS.


On je ocijenio da je stvaranje adekvatnog okruženja za pogođene HIV infekcijom je prioritetna obaveza i uslovljena je predanom borbom protiv stigme i diskriminacije. 

"Ne smijemo zaboraviti da se univerzalna ljudska prava ne smiju dovoditi u pitanje i da je obaveza svakog od nas da ih štitimo", rekao je Grbović.

On je podsjetio da je Crna Gora od početka epidemije HIV-a preduzimala adekvatne mjere i da je uvela program za HIV/AIDS 1985. godine.

Grbović je podsjetio da je Crna Gora 2001. osnovala Nacionalnu multisektorsku komisiju za AIDS, zatim prvu Nacionalnu strategiju za borbu protiv HIV/AIDS-a za period 2005-2009, pa za period 2010-2014. 

On je kazao da je Strategija razvijena je na poseban način sa ključnim učesnicima iz vladinog i nevladinog sektora i Tematskom grupom UN za AIDS. 

Grbović je ocijenio da su napori vladinog i nevladinog sektora dali su mjerljive i evidentne rezultate, navodeći da je izrađen veliki broj nacionalnih vodiča i protokola za prevenciju HIV-a i liječenje AIDS-a.

On je rekao da su ključne ciljne grupe dobile informacije o prevenciji HIV-a, potreban materijal i usluge liječenja, da su ojačani kapaciteti zdravstvenih radnika, osoblja u zatvorima, vršnjačkih edukatora, mladih i NVO, kapaciteti vladinih institucija u oblasti monitoringa i evaluacije odgovora na HIV, uključujući biološko-bihevioralni nadzor. 

"Nacionalna strategija za odgovor na HIV/AIDS za period 2015-2020 je razvijena u bliskoj saradnji Ministarstva zdravlja i Nacionalne Komisije za AIDS odnosno Nacionalnog koordinirajućeg tijela, uz tehničku pomoć NVO CAZAS kroz grant Njemačke agencije za međunarodnu saradnju – GIZ i učešće ključnih institucija i organizacija iz vladinog i NVO sektora", naveo je Grbović.

On je kazao da je od posebnog značaja u razvoju strategije bilo je i prisustvo osoba iz populacije u najvećem riziku, koji su direktno učestvovali u razvoju strategije.

Grbović je rekao da se važeća strategija temelji na rezultatima i uspjesima prethodnih i prepoznatim slabostima u toku njihove realizacije, zasnovanim na nalazima Srednjeročnog pregleda Nacionalne strategije za borbu protiv HIV/AIDS-a i planu Univerzalnog pristupa, rezultatima biološkobihevioralnog nadzora (BBS).

On je kazao da se najnovija strategija temelji i na drugim studijama koje su sprovedene u desetogodišnjem periodu, kao i pregledima aktivnosti i izvještajima o postignućima tokom sprovođenja projekata finansiranih od strane GFATM u periodu od 2007-2014. godine. 

"Revidirani su programi i aktivnosti u okviru postojećih strateških oblasti, kako bi svojim konceptom odgovarali trenutnom stanju i prioritetima. Aktivnosti unutar operativnih ciljeva u velikoj mjeri predstavljaju nastavak akcije iz prethodnih Strategija", kazao je Grbović.

On je naveo da će završetkom granta GFATM na raspolaganju biti mnogo skromnije finansije za nacionalni odgovora na HIV i AIDS. 

"U tom smislu, obaveza države i društva u cjelini, u narednom periodu, mora da bude usmjerena na obezbjeđivanje održivosti nacionalnog odgovora na HIV i AIDS i svih preventivnih programa i servisa od značaja za populacije u najvećem riziku, ali i za opštu populaciju", kazao je Grbović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније