Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

rtcg.me/jedro.me

24. 11. 2015. 18:31 >> 18:20

DAN OPŠTINE BAR

Srzentić: Godina finansijske konsolidacije

Ovo je godina finansijske konsolidacije opštine, kazao je, na svečanoj sjednici SO Bar, upriličenoj povodom Dana te opštine, prvi čovjek grada Zoran Srzentić. "Isplatili smo zaostale plate zaposlenima,vratili pet miliona duga,reprogramirali dug prema državi za poreze i doprinose, isplatili kredite komercijalnim bankama", kazao je on i saopštio da je danas potpisan ugovor o početku radova na izgradnji barske vodovodne i kanalizacione mreže vrijednosti 8,329.530 eura.

Nabrajajući u ovoj godini urađeno, Srzentić je kazao da su usvojena tri  DUP-a, da ih je pet u završnoj fazi, dok je najznačajniji prostorno urbanistički plan Bara dostavljen nadležnom ministarstvu na mišljenje. Izdato je 50 građevinskih dozvola, od toga 37 za stambeno-poslovne objekte, a 13 za hidrotehničke projekte, kazao je Srzentić. Podsjetio je da je u 2015., sa Direkcijom javnih radova i uz pomoć Vojske Crne Gore započeta rekonstrukcija mosta na Virpazaru, da je sa Direkcijom za saobraćaj završena prva faza rekonstrukcije kružnog toka u Sutomoru, a u toku su pripreme za izgradnju tunela za Rutke i Gorelac sa kolovoznom trakom širine šest metara i pješačkim stazama, da je završen projekat pasarele, ukupne vrijednosti preko milion eura. Naveo je kako je kineska kompanija CRBC donirala projekat pothodnika za Pobrđe u Sutomoru, a da EPCG privodi  kraju izgradnju visokonaponske trafostanice  za Polje i Zaljevo. U toku je priprema sanacija smetlišta Ćafe...

„Za nama je najuspješnija turistička sezona posljednjih decenija, samo za devet mjeseci ove godine Bar je posjetilo preko 170.000 turista, što je 16.25 posto više nego u istom periodu 2014. U ovoj godini su otvorena i tri nova hotela sa četiri zvjezdice, a još dva su u izgradnji u Sutomoru. U narednom periodu, zajednički ćemo raditi sa privrednicima i preduzetnicima na stvaranju još boljeg ambijenta koji treba da podstakne nove ekonomske aktivnosti, prihode i zapošljavanje građana Bara. Posebne napore i aktivnosti uložićemo u privlačenje domaćih i stranih  investitota radi izgradnje proizvodnih i distributivnih kapaciteta u biznis i industrijskoj zoni“, kazao je Srzentić.

Srzentić je iskazao zahvalnost generacijama koje su vjekovima čuvale i razvijale multietnički sklad, suživot i toleranciju među ljudima različitih vjera i nacija, „što je istorijska i duhovna vertikala života na ovim prostorima, primjer i evropska vrijednost“.

Srzentić je podsjetio kako Bar u 2016. čekaju dva velika jubileja. Prvi je hiljadu godina od smrti dukljanskog kneza Vladimira i čitava iduća godina biće posvećena tom događaju. Već su uspostaviljeni kontakti sa Elbasanom u Albaniji i Resenom u Makedoniji, a potpisana je i povelja o bratimljenju „Putevima svetog Vladimira“.

Drugi veliki jubilej je 75 godina od Trinaestojulskog ustanka naroda Crne Gore, koji će biti obilježen na Virpazaru, gdje je pukla prva ustanička puška.

Inače, proslava 24. novembra u Baru je tradicionalno počela polaganjem vijenca lokalne samouprave i SUBNOR-a u Domu u Revolucije, gdje je Srzentić evocirao uspomene na 885 palih boraca i civilnih žrtava iz barske opštine u NOB-u.

Na svečanoj sjednici SO, predsjednik lokalnog parlamenta Osman Subašić pozdravio je sve goste i zvanice, među kojima su bili  potpredsjednik SUBNOR-a Crne Gore Ljubomir Sekulić, popredsjednik Skupštine Crne Gore Suljo Mustafić, ministarka nauke Sanja Vlahović, komandant  Mornarice, kapetan bojnog broda Darko Vuković, predstavnici diplomatskog kora i prijateljskih gradova Bornove, Kragujevca, Požarevca, Kule i Malog Iđoša, vjerski velikodostojnici, predstavnici javnog, privrednog i kulturnog života Bara i Crne Gore.

„Bar je grad bogate tradicije i izuzetno vrijedne baštine koji je tokom svoje istorije pripadao različitim civilizacijskim i kulturološkim svjetovima, prepoznatljiv i van granica naše zemlje po svom multietničkom skladu. Ne postoji puno gradova u kojima se spojilo više različitih kultura, religija i nacija, a da čine jedinstvenu harmoniju suživota. Bar, grad maslina, bez obzira na vjeru i naciju, predstavlja spoj modernosti, tradicije i ljepote", kazao je Subašić.

 

Foto: Jedro.me

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније