Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

25. 11. 2015. 14:23   >>  14:10

VUJOVIĆ REAGOVAO

Raonić hoće da mu se vrati dug

Predsjednik Upravnog odbora Centra za monitoring (CEMI), Zlatko Vujović kazao je da Građanska alijansa želi da eliminiše njegov izbor za člana Savjeta Agencije za elektronske medije, kako bi njihov predstavnik Edin Koljenović bio izabran po automatizmu.

 

Građanska alijansa je ranije saopštila da Komisija za sprječavanje sukoba interesa treba, u što skorijem roku, da donese odluku o utvrđivanju eventualnog konflikta interesa člana Savjeta agencije za elektronske medije.

Reagovanje Vujovića prenosimo integralno:

Kontinuirana kampanja Građanske alijanse sa ciljem diskreditacije ključnih nevladinih organizacija je nastavljena i njihovim jučerašnjim saopštenjem kojim se pritiscima i prijetnjama pokušava izdjejstovati odluka Komisije za sprečavanja sukoba interesa u njihovu korist, odnosno da se oglasim da sam u sukobu interesa. Ova inicijativa Građanske alijanse ne može biti plod njihovih napora da se bore za poštovanje zakona, jer meni već ističe petogodišnji, navodno sporni, mandat. Njen cilj je da se elimišem kao protivkandidat njihovom predstavniku Edinu Koljenoviću, u sada tekućoj proceduri izbora novih članova Savjeta, te da on kao jedini preostali kandidat za člana savjeta Agencije za elektronske medije bude izabran po automatizmu. Eventualnim izborom Koljenović bi bio drugi predstavnik Građanske alijanse u petočlanom Savjetu Agencije za elektronske medije. O tome svjedoči da su ove optužbe predstavljene neposredno na sjednici Administrativnog odbora Skupštine gdje su razmatrane prijave kandidata, a formalno prema Komisiji nakon toga. Očigledno je da su ove optužbe predstavljale pokušaj da se poslanici navedu na odluku podrške kandidatu GA.

Nakon što je Komisija za sprečavanje sukoba interesa pokrenula postupak, u datom roku sam dostavio izjašnjenje sa pratećim dokazima, i to još 12.10.2015. te sam tražio da se u ovom slučaju odluči po hitnoj proceduri! Znači ja sam, pismeno, tražio da se hitno donese odluka jer okončanje ovog postupka najviše ide meni u korist. Nažalost, i meni je neobjašnjivo da se ovoliko čeka na odluku. Što mene navodi da mislim da upravo zbog Raonićevih prijetnji koje su ovoga puta i javno objavljene u njihovom saopštenju Komisija odlaže da donese nespornu odluku – da ne može biti sukoba interesa u mom slučaju.

Iz saopštenja GA se stiče utisak da Boris Raonić i Građanska alijansa jasno poručuju Komisiji za sprečavanje sukoba interesa. Dugovi se moraju vraćati. Makar kada je riječ o jednom dijelu članova ove Komisije kojima je predstavnik Građanske alijanse omogućio izbor za članove Savjeta tek novoformirane Agencije za borbu protiv korupcije. Kako ni on tada nije vodio računa o postojanju sukoba interesa u nekim slučajevima, odnosno o poštovanju zakona tako da se očigledno i od njih očekuje da na isti način počnu da vraćaju uslugu. Stoga ne čudi isključivost GA da me moraju oglasiti da sam u sukobu interesa, iako je prijava GA protiv mene bazirana isključivo na neistinama i manipulacijama, pa čak i pravno nepismena.

Građanskoj alijansi se moraju ubilježiti zasluge za formiranje ovakvog Savjeta Agencije za borbu protiv korupcije, jer dio tih ljudi, od kojih su neki paralelno i članovi Komisije za sprečavanje sukoba interesa koja sad odlučuje o mom slučaju, nikad ne bi mogao biti biran da i predstavnik ove organizacije nije digao ruku za njih. Shodno rezultatima rada ovog tijela treba ocijeniti i doprinos GA borbi protiv korupcije. Jer, budimo iskreni zadužili su neke u tom Savjetu puno. Glasati za one čiji izbor predstavlja direktno kršenje zakona (o tome je CeMI detaljno javno ukazao saopštenjima) jeste dug koji očigledno očekuju da treba vratiti. Moguće vratiti u montiranim aferama protiv predstavnika drugih nevladinih organizacija, ili sačuvati njihove članove, prijatelje u situacijama jasnog postojanja sukoba interesa.

A da Građanska alijansa brine o svojim funkcionerima i prijateljima, vidjeli smo iz još jednog njihovog jučerašnjeg saopštenja - saopštenja da se ne diraju plate Državnoj revizorskoj instituciji, Zaštitniku ljudskih prava, regulatornim agencijama, tijelima gdje članovi tijela njihove organizacije, zaposleni, saradnici sjede ili trebaju da postanu članovi. Ne smije se dirati u interese ove organizacije.

A što se tiče saradnje CeMI-ja sa Komisijom za sprečavanje sukoba interesa, odnosno bliskosti sa njenim predsjednikom, treba reći u čemu se ta saradnja sastojala. Prevashodno u izgradnji i kasnijoj adaptaciji baze podataka o imovinskom stanju javnih funkcionera, prve takve javno dostupne, makar u regionu, da ne pretjerujemo dalje. Baze koja je omogućila da građani, novinari mogu da prate promjene u imovinskom stanju javnih funkcionera čitavih, sada već, 11 godina unazad. I sve to dostupno putem interneta. Da ne zaboravimo koliko smo dobili od donatora za tu aktivnost - jednom oko 2 000 dolara, a drugi put oko 2 000 eura. Sve u svemu oko 4 000 eura, a baza i dalje funkcioniše. Nijesam siguran da su javni funkcioneri srećni što takvo nešto i dalje postoji. Stoga smo veoma ponosni na taj rezultat, zato nas i raduje da su podaci o tome na sajtu i Komisije a i u izvještajima CeMI-ja. Eto u tome je sva bliskost sa predsjednikom Komisije o kojoj Raonić saznaje pa se javno pita.

Kad je riječ o sukobu interesa u slučaju rukovodioca i zaposlenih u Građanskoj alijansi, u narednom krugu polemike. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније