Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

26. 11. 2015. 08:15   >>  08:02

INTERPOL PODGORICA

Crna Gora nije tranzit za teroriste

Crnogorska teritorija, na osnovu raspoloživih podataka, do sada nije korišćena za tranzit stranih boraca ili pripadnika terorističkih organizacija koji su predmet provjera Interpola, Europola ili inostranih partnerskih službi, kazao je Šef Nacionalnog biroa Interpola Dejan Đurović.

Međutim, kako je naveo, ta činjenica svakako ne smije da zavara, posebno zbog dešavanja kako u najbližem okruženju, tako i šire u Evropi.

“Iz tog razloga, puna pažnja posvećuje se međunarodnoj policijskoj saradnji i učestvovanju crnogorske policije u svim projektima i aktivnostima koje se tiču terorizma, kako bi se pravovremeno razmjenjivale informacije i preventivno djelovalo na ovom planu”, rekao je Đurović za Dnevne novine.

Što se tiče osoba iz Crne Gore, on je naveo da je prikupljanjem i razmjenom podataka kroz međunarodnu policijsku saradnju otkriven jedan broj crnogorskih državljana za koje postoje indicije da borave ili su već bili na stranim ratištima. U tom smislu se preduzimaju dalje mjere utvrđivanja svih činjenica.

“U poređenju sa državama iz okruženja, a na osnovu operativnih podataka kojima raspolaže crnogorska policija o broju lica koja su bila ili planiraju da se priključe stranim paravojnim ili terorističkim formacijama, možemo zaključiti da je stepen opasnosti niži od onog u okruženju”, tvrdi Đurović.

Nakon nedavnih terorističkih napada u Parizu, u kojima je život izgubilo 130 osoba, šef podgoričkog biroa je objasnio da je crnogorska policija obavila određene provjere, postupivši po zahtjevima NCB Interpola Pariz i to u više navrata.

“Bitno je napomenuti da u konkretnom slučaju zahtjevi upućeni od strane NCB Interpol Pariz nijesu bili namijenjeni isključivo crnogorskoj policiji, već se radilo o takozvanim zonskim zahtjevima, koji su bili upućeni svim državama članicama Interpola. Ti zahjevi su se odnosili na provjere identiteta lica i drugih okolnosti, koje se dovode u vezu ili bi se mogli dovesti u vezu sa organizacijom ili izvršenjem ovih napada”, pojasnio je Đurović.

Osim toga, dodao je, od početka godine NCB Interpol Podgorica obradio je određen broj predmeta po inostranim zahtjevima, koji su se odnosili na osobe koje se dovode ili bi se potencijalno mogle dovesti u vezu sa terorizmom.

U okviru toga, podgorički biro je ostvarivao komunikacije sa kolegama iz drugih evropskih država.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније