Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

27. 11. 2015. 08:09 >> 08:46
3

NAJJEFTINIJI KCCG

Cijena bezbolnog porođaja od 125 do 1.900 eura

U razvijenim zapadnim zemljama 60 do 70 odsto porođaja se završava u epiduralnoj analgeziji, dok se u Crnoj Gori za tu vrstu usluga opredijeli svega 140 žena godišnje. Kako su Dnevnim novinama objasnili u KCCG-u, novčani iznos za tu vrstu usluga, 125 eura, definisan je Odlukom o načinu i uslovima pružanja usluga bezbolnog porođaja. Međutim, kod privatnika za bezbolni porođaj treba platiti čak 1.900 eura.

Nedavna odluka srpskog ministra zdravlja Zlatibora Lončara da se od 1. januara 2016. godine u javnim zdravstvenim ustanovama te države epiduralna analgezija ne naplaćuje, navela je mnoge da se zapitaju da li je tako nešto moguće ostvariti i u Crnoj Gori.

Kako su Dnevnim novinama objasnili u KCCG, novčani iznos za ovu vrstu usluga, 125 eura, definisan je Odlukom o načinu i uslovima pružanja usluga bezbolnog porođaja. Međutim, ona se ne naplaćuje u svim javnim zdravstvenim ustanovama. Tako na primjer, u porodilištu u Bijelom Polju do sada uopšte nije bilo faktura za epiduralnu analgeziju.

"Zbog velikog broja zahtjeva, ta usluga je pružana, ali nije naplaćivana" kazao je izvor Dnevnih novina. 

Slična situacija po pitanju epidurala je i u Opštoj bolnici u Kotoru, gdje za tu uslugu još nije formiran cijenovnik.

V.d. direktorica Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCCG, Snežana Raspopović, je naglasila da iako ima manje žena koje se opredjeljuju za bezbolni porođaj, na njihovu odluku ne utiče cijena.

“Oko 140 žena se godišnje opredijeli za bezbolni porođaj. Niko nije rekao da mu je cijena problem. To nije ni neka velika suma. Što se ukidanja ove naknade tiče, to nije do mene. Opet, kada god se nešto dogodi u Srbiji ili u okruženju novinari odmah pokrenu tu priču i ovdje. Kada se nešto i ispuni, takve usluge se ni ne koriste. Kao kada smo odobrili da očevi prisustvuju porođaju” kazala je Raspopović.

Ona ipak kaže da je za žene koje nijesu spremne za porođaj i materinstvo epidural bolji izbor, jer će tako manje štetiti i sebi i ljekaru.

"Svako ima različit prag bola, to je individualno. Mi ih uglavnom informišemo o svemu, o dobrim i lošim stranama epidurala i to je isključivo njihov izbor, a usluga je sada dostupna svima", kazala je Raspopović.

Epiduralna analgezija je vrsta regionalne anestezije, koja podrazumijeva aplikovanje ljekova (lokalnih anestetika i opioidnih analgetika) u lumbalni epiduralni prostor, na nivou gdje se nalaze živci koji provode senzacije bola iz materice i porođajnog kanala u kičmenu moždinu i više centre za bol.

“Epiduralni prostor je zapravo sloj rahlog vezivnog i masnog tkiva, koji se nalazi između periosta kičmenih pršljenova i tvrde moždane ovojnice, unutar koje se nalazi kičmena moždina i cerebrospinalna tečnost. Cilj je na taj način prekinuti prijenos bolnih impulsa, uz zadržavanje osjećaja dodira i motorike", objasnio je načelnik Odjeljenja anestezije Kliničkog centra Crne Gore, Dejan Leković.

Porođaj u epiduralnoj analgeziji vrši se na isključiv zahtjev i uz pristanak trudnice, ukoliko za tu proceduru ne postoje medicinske kontraindikacije, navode u KCCG.

"Neophodno je da se trudnica za detaljne informacije obrati anesteziologu svakog radnog dana u anesteziološkoj ambulanti u Poliklinici KCCG, gdje će dobiti pisani informator sa svim neophodnim detaljima. Klinika za anesteziju je formirala pripravne ekipe, koje su na raspolaganju 24 sata dnevno, sedam dana u nedjelji, tokom cijele godine", naveli su u KCCG-u.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније