Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

27. 11. 2015. 08:42 >> 08:29

"RAZGOVOR KONSTRUKTIVAN"

VK razgovarala s crkvama, sa SPC u Hramu

Delegacija Venecijanske komisije i OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) sastala se, tokom nedavnog boravka u Crnoj Gori, s predstavnicima vjerskih zajednica, Vlade, Skupštine, Delegacije Evropske unije i zaštitnika ljudskih prava kako bi pripremila zajedničko mišljenje o Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovijesti, saopšteno je Pobjedi iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Delegacija Venecijanske komisije i ODIHR-a boravila je u Podgorici 16. i 17. novembra, a prema riječima generalnog direktora Direktorata za odnose sa vjerskim zajednicama, Dragutina Papovića, razgovor u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava bio je „konstruktivan i razmijenjena su mišljenja o mnogim važ nim odredbama iz Nacrta zakona“.

U dopisu Ministarstva nije navedeno o kojim odredbama Nacrta je riječ. Papović je kazao da se delegacija sastala i sa predstavnicima Crnogorske i Srpske pravoslavne crkve, Rimokatoličke crkve, Islamske i Jevrejske zajednice. Organizovani su susreti i sa predstavnicima Zakonodavnog odbora Skupštine, Ministarstva unutrašnjih poslova, ombudsmana i Delegacije Evropske unije u Podgorici.

“Delegacija Venecijanske komisije i ODIHR-a bila je domaćin sastanaka i ona je odredila vjerske zajednice i institucije sa čijim predstavnicma se sastala. Na molbu delegacije, Ministarstvo je bilo posrednik u organizaciji sastanaka i obezbijedilo je prostorije za njihovo održavanje, izuzev za sastanak delegacije i predstavnika SPC”, objasnio je on.

Papović je kazao da je na zahtjev SPC taj sastanak održan u Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

“Sastanci su održani u cilju dobijanja zajedničkog mišljenja Venecijanske komisije i ODIHR-a o Nacrtu zakona. To mišljenje očekujemo tokom decembra”, rekao je Papović.

Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti izazvao je burne reakcije u domaćoj javnosti i gotovo nepodijeljenu osudu njegovih odredbi. Predloženim tekstom, u načelu, zadovoljne su jedino Crnogorska pravoslavna crkva i Jevrejska zajednica.

Za Srpsku pravoslavnu i Katoličku crkvu, Islamsku zajednicu i druge, manje vjerske zajednice Nacrt u cjelini ili pojedini njegovi djelovi neprihvatljivi su.

Na Nacrt zakona stiglo je 4.500 podnesaka sa primjedbama i sugestijama, od čega je 99,3 odsto podnijela Srpska pravoslavna crkva, njene eparhije i sa njima povezane organizacije. Samo 23 podneska podnijele su sve ostale vjerske zajednice, političke partije i građani. Primjedbe i sugestije odnose se na gotovo sve članove Nacrta zakona, a najviše ih je na odredbe o teritorijalnoj konfiguraciji vjerskih zajednica, njihovom sjedištu, kao i terminologiji o vjerskim zajednicama i vjerskim službenicima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније