Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

27. 11. 2015. 11:34   >>  11:21

IZDAVANJE LIJEKOVA

Perić: Fond ukida "spasonosno" rješenje

Iako je potpisivanje ugovora s privatnim apotekama o izdavanju ljekova na recept najavljivano kao spasonosno rješenje za redukciju redova i apsolutnu dostupnost lijekova na recept, Fond za zdravstvo preinačuje tu odluku i “spasonosno” rješenje ukida, poručio je poslanik Pozitivne Crne Gore i član Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje, Srđan Perić.

Fond, smatra Perić, ne vodi računa o interesu građana i otpuštanjima koja će, po mišljenu poslanika Pozitivne, izvjesno uslijediti.

“Kako smo u Pozitivnoj u kontinuitetu ukazivali, jedno od dugotrajnih rješenje jesu efikasne javne nabavke i dosljedno primjenjivanje Uredbe o kriterijumima za formiranje maksimalnih cijena ljekova. Na taj način država može sa jedne strane kontolisati cijenu lijeka, a sa druge kroz sistem javnih nabavki se mogu dobiti potrebne količine ljekova. Uz to, potrebno je umrežiti i podatke o dijagnozama i bolestima i na taj način napraviti okvirnu prognozu korišćenja ljekova koja se godinama unazad povećeva, prije svega iz razloga pravljenja ꞌkućnih apotekaꞌ jer su se građani nerijetko susretali sa nestašicama. Radi se o logičnom i sistemski ꞌčistomꞌ rješenju, u slučaju dosljednog spovođenja”, saopštio je Perić.

Taj pristup bi, dodaje Perić, podrazumijevao konzistentnu i jednostavnu strategiju.

“U kojoj ne bi bilo spektakularnih rezultata koje je unazad nekoliko mjeseci najavljivao direktor Fonda zdravstva, a koji se nažalost nisu dogodili, ali u kojoj bi u relativno kratkom roku bila omogućena snabdjevenost državnih apoteka, bez nepotrebnih nestašica”, zaključuje Perić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније