Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

27. 11. 2015. 15:07   >>  20:09

NA TRŽIŠTU RADA

Bečelor i magistarske diplome teško valorizovati

Bečelor i magistarske diplome visokoškolaca sa Univerziteta Crne Gore (UCG) neprepoznatljive su na tržištu rada, ocijenjeno je na forumu Reforma modela studiranja, koji je organizovao Univerzitet Crne Gore (UCG)

Na forumu je ocijenjeno da su bečelor i magistarske diplome visokoškolaca sa UCG neprepoznatljive na tržištu rada.

Rektorka UCG Radmila Vojvodić ocijenila je da je osnovni cilj refomi studija kvalitet, usklađivanje sa visokoobrazovnim institucijama Evropske unije i veće učešće na tržište rada.

Kako je rekla, promjena modela studiranja dio je priprema za reakreditaciju UCG, koja će biti izvršena 2017. 

Rektorka je kazala da im je želja da pomoguće veću zapošljivost mladih koji završe studije. „Moramo otvarati razgovor na tu temu, kako bi mnoge neprilične predrasude iz naše akademske zajednice postoje otklonili“.

Vojvodić je istakla da na tržištu rada ne postoji dovoljno istraživanja koja zanimanja i koliki broj obrazovanih ljudi im je potreban.

Rukovodilac Centra za studije i kontrolu kvalitet na UCG Aleksandar Vujović kazao je da zabrinjava veliko smanjenje upisanih studenata magistarskih studija na fakultetima UCG.

On je rekao da je strateški dokument reforme UCG Analiza, stanje i reorganizacije te institucije, kojim je predviđena izmjena modela studija.

„Prethodnih šest godina na UCG studiralo je 126 studenata, a vani se obrazovalo 391 visokoškolaca iz naše države, što se ostvaruje u jednoj godini na Univerzitetu u Ljubljani“, rekao je Vujović.

Kako je kazao, sadašnji model studija 3+1+1 neadekvatan je i predstavnja prepreku za razmjenu, odnosno mobilnost studenata u međunardnim okvirima.

„Optimlano rješenje prema dokumentu o reformama mogao bi biti model 3+2+3, što je sadržano i u i mišnjenju međunardnih evaluatora“, dodao je Vujović.

Direktorica Direktorata za visoko obrazovanje u Ministasrtvu prosvjete, Mubera Kurpejović, kazala je da je 600 poslodavaca, koji su učestvovali u anketi o kvalitetu kadra koji dolazi sa univerziteta, kazalo da treba da dođe do promjene modela studiranja.

„Poslodavci su izrazili sumnju u znanje visokoškolaca sa diplomama nakon tri godine i poslije specijalističkih studija. Poslodvaci treba da uzmu učešće i daju instrukcije, šta im je potrebno za tržište rada, kada je visokobrazovani kadar u pitanju“, rekla je Kurpejović.

Pomoćnik direktora Zavoda za zapošljavanje Goran Bubanja kazao je da je u proteklih pet godina porastao broj nezaposlenih visokoškolaca za 5.600.

„Sada imamo 10.200 nezaposlenih na Zavodu ili 27,5 odsto ukupnog broja građana koji nemaju posao, koji iznosi 37.750. Imamo trend pada tražnje za visokoškolcima i zabrinjava nas to što u narednom periodu možemo očekivati nastavak takvog stanja“, kazao je Bubanja.

Kako je rekao, prema njihovim procjenama, svake godine završi od deset do 15 odsto više studenata, što je jedan od razloga.

Anka Radović, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније