Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

03. 05. 2013. 08:31 >> 08:31

ODGOVOR

Lange: Uloga medija kao "pasa čuvara"

Šef odjeljenja za Crnu Goru i Hrvatsku u Direktoratu Evropske komisije za proširenje Dirk Lange kazao je da EK pridaje veliki značaj ulozi nezavisnih medija. On je kazao da će EK nastaviti da pažljivo prati situaciju u pogledu slobode medija i izražavanja, pišu „Vijesti“.

 

Lange je, odgovarajući na pismo koje su direktori „Vijesti“, „Monitora“ i „Dana“ Željko Ivanović, Milka Tadić-Mijović i Mladen Milutinović uputili evropskom komesaru za proširenje EU Štefanu Fileu, rekao da Komisija smatra da je uloga medija kao "pasa čuvara" od ključnog značaja za obezbjeđivanje bolje efikasnosti u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i poboljšanje poštovanja ljudskih prava.

"Komisija redovno postavlja pitanje o slobodi medija u okviru bilateralnih sastanaka sa Crnom Gorom u kontekstu pristupnih pregovora", rekao je Lange.

Ivanović, Tadić Mijović i Milutinović poslali su krajem marta pismo Fileu u kojem su ga upoznali da su „vodeći nezavisni mediji koji se ističu u istraživačkom novinarstvu i izvještavanju o korupciji, organizovanom kriminalu i zloupotrebi javnih resursa, sada u goroj situaciji nego u teškom periodu sankcija i ratova devedesetih“.

Oni su u pismu naveli da „najprodavaniji nezavisni dnevnici ’Vijesti’ i ’Dan’ imaju samo simboličke nadoknade od reklamiranja državnih institucija, dok ’Monitor’ po tom osnovu nije dobio ni cent“, dok je, kako stoji u pismu, vladin dnevnik "Pobjeda" dobio 400.000 eura samo od oglašavanja javnih institucija u 2010. i 2011. godini.

U pismu se navodi da je „nereformisani Javni servis, koji zastupa isključivo interese rukovodstva vladajuće partije, dobio tokom posljednje dvije godine milione eura direktno iz državnog budžeta“.

Fileu su objasnili da su ta tri medija bila primorana da plate stotine hiljada eura u sudskim slučajevima pokrenutim protiv njih od vladajućih političara i biznismena, a kazali su i da je najskorija forma pritisaka osnivanje novih medija sa netransparentnom vlasničkom strukturom.

"Tako su, na primjer, 'Dnevne novine' distribuirane besplatno tokom šest mjeseci od osnivanja, a sada se prodaju po damping cijenama od 20 ili 30 centi (vikend izdanja) tako registrujući mjesečni gubitak od 150.000 eura: "Niko ne zna ko pokriva takve gubitke koji su već prešli dva miliona eura. Zastrašujuća je činjenica da se neki moćni skriveni vlasnik usuđuje da troši tu količinu novca na malom crnogorskom tržištu, gdje takve ogromne investicije nikada ne mogu biti vraćene", navodi se u pismu upućenom Fileu.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније