Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

29. 11. 2015. 16:27 >> 16:18

NAPAD NA MILIVOJEVIĆA

Zbog prijetnji tri i po mjeseca zatvora

Viši sud u Podgorici potvrdio je presudu Osnovnog suda kojom su Podgoričani S.M, B.V. i N.R, osuđeni na po tri i po mjeseca zatvora zbog ugrožavanja sigurnosti, izvršnog direktora NVO “LGBT Forum Progres” Stevana Milivojevića.

Zastupnik odbrane uložio je žalbu na prvostepenu odluku Osnovnog suda u Podgorici kojim su napadači osuđeni na po tri i po mjeseca zatvora, nakon čega je ODT Podgorica takođe uložilo žalbu tražeći strožiju kaznu. Viši sud je odbio obije žalbe, , čime je potvrđena prvobitno izrečena kazna.

Za "LGBT Forum Progres", kako navode u saopštenju, ova sudska presuda predstavlja potvrdu stvarno poboljšane sudske i krivičnopravne zaštite LGBT zajednice u Crnoj Gori.

"Odluku Višeg suda u Podgorici pozdravljamo i cijenimo da se postepeno pokazuju rezultati zajedničkih obrazovnih i stručnih aktivnosti da se unaprijedi sudska zaštita i rad državnih tužilaca i ista prilagodi evropskoj praksi. Napori koje “LGBT Foruma Progres” preduzima, kroz registrovanje i procesuiranja nasilja i govora mržnje, i pored kritika, predstavljaju jedini mogući način da se unaprijedi pravna sigiurnost, potvrdi ravnopravnst LGBT osoba u praksi i testiraju stvarni kapaciteti i praksa pravosudnih organa i antidiskriminatorne politike u cjelini", navode u saopštenju.

Presude ove vrste, kako poručuju iz Foruma,  dugoročno doprinose bezbjednosti LGBT osoba i šalju poruku da homofobično i drugo nasilje nije nekažnjivo.

Podsjećamo, 10. aprila 2015. godine, u ranim jutarnjim satima, u centru Podgorice, u lokalu “Good Fellas”, Milivojević je napadnut dok je bio u društvu sa A.M., studentkinjom iz Podgorice, i njemačkom poslanicom Evropskog Parlamenta Teresa Teri Reintke, a koja je u Crnoj Gori boravila u sklopu delegacije Parlamentarnog odbora Evropske unije i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje.

Njih je maltretirala grupa mladića koja je imala krajnje neprimjereno i primitivno ponašanje koje je izazvalo strah i neprijatnost kod svih prisutnih.

"Mladići su, cijelih desetak minuta, u prema Milivojeviću i njegovim prijateljima imali drsko i uvredljivo ponašanje, ali i primitivnu i nedoličnu gestikulaciju. Kako je Milivojević sjedio za stolom pri izlogu, oni su spolja, na staklu lijepili salvete umazene kečapom, smijali se, udarali u staklo i tražili od Milivojevića da napusti lokal kako bi mu pokazali. Sve vrijeme su ga oslovljavali sa "pede...." i govorili mu "čekamo te", "izađi napolje" i pozivali na fizički obračun. Evropska poslanica je uradila nekoliko snimaka napadača tokom njihovog primitivnog plaženja na izlogu lokala. Jedan od mladića je ušao u lokal i pitao sve prisutne za stolom zašto ga fotografišu. Milivojević ga je zamolio da se udalji od njihovog stola a personal da udalje mladića jer ih maltretiraju. Kada su shvatili da mladići ne odustaju kontaktirana je policija. Četiri službenika policije su vrlo brzo, u roku od pet minuta, izašli na lice mjesta ali su se mladići udaljili u pravcu obližnjeg parka", podsjećaju u Forumu progres.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније