Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

30. 11. 2015. 08:09 >> 07:59
5

MALA TRAŽNJA

Tržište nekretnina u lošem stanju

Tržište nekretnina u Crnoj Gori nalazi se u lošem stanju zbog malog broja investicija, još manje potražnje, visokih bankarskih kamata na kredite i velike ponude mahom skupih stanova, ocijenili su kupci, prodavci, ali i analitičari tržišta nekretnina. Upozoravaju da bi bumerang efekti mogli da se odraze na ukupnu privredu, ali i bankarski sektor.

Pad Konsultant za Jugoistočnu Evropu krovne evropske organizacije za stanovanje Cechodas i savjetnik u Odboru direktora Crnogorskog fonda za stambeno solidarnu izgradnju (CFSSI), Boris Mihailović, kaže za Pobjedu da je stanje na tržištu nekretnina u Crnoj Gori gore nego u vrijeme prije investicionog buma.

“Period značajnog usporavanja nastupio je poslije godina investicionog buma i opšte ekspanzije stanogradnje i svih oblika investicija u građevinarstvu uključujući visok nivo državnih investicija - direktno ili indirektno povezanih sa sektorom građevine - kao i visokim nivoom privatnih investicija u ostalim privrednim granama koje su zahtijevale angažman građevinskog sektora”, kaže Mihailović.

On ističe da su i cijene nekretnina u Crnoj Gori veoma visoke, iako su u posljednje vrijeme u blagom padu. Kaže da pad cijena nije dovoljan da animira tražnju u potrebnoj mjeri koja bi značajnije uticala na sektor građevine i tržište nekretnina, dvije komponente koje su neraskidivo povezane.

Najskuplje u Maksimu

Predrag Marinović iz agencije „Krstaš nekretnine" kazao je za Pobjedu da je raspon cijena stanova u Podgorici vrlo velik. Razlike uslovljava mnogo faktora, kao npr. lokacija, struktura, cijena, da li je u novogradnji ili starijim zgradama, kvalitet, spratnost, udaljenost od kapitalnih infrastrukturnih sadržaja, hitnost prodaje i sl. Novogradnji ljudi, uglavnom, daju prednost.

„Najskuplji su stanovi u zgradama Vektra, Maksim i staklena zgrada preko puta Televizije, nova zgrada koja je na mjestu stare mljekare i par zgrada pored Morače. U tim zgradama cijena kvadrata garsonjera i jednosobnih stanova je između 1.800 do 1.900 eura. Dvosobni, trosobni i četvorosobni od 1600 do 1.800 eura. Kao neka zona više klase je Gorica C, tu se stanovi kreću oko 1.300 eura po kvadratu, ali se malo prodaju”, kaže Marinović.

Prema njegovim riječima, drugu poziciju ima Siti kvart (isključivo zgrade Delte) i stanovi Preko Morače, gdje je cjenovni raspon manji nego na prethodno navedenim lokacijama.

"Garsonjere se kreću oko 1.350 eura po kvadratu. Jednosobni, dvosobni i trosobni stanovi od 1.150 do 1.300 eura, dok se trosobni mogu naći od 1.000 do 1.100 eura. Treća pozicija je Stari aerodrom, Zagorič i Zabjelo. Manje kvadrature stanova su skuplje i kreću se od 900 do 1.000 eura. Dvosobnim i trosobnim stanovima cijena se kreće, što takođe zavisi od kvaliteta, mjesta u kvartu i spratnosti od 550 do 1.000 eura po kvadratu“, kaže Marinović.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније