Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina

30. 11. 2015. 20:57 >> 20:47

VUJANOVIĆ U PARIZU

CG će razvojnim potencijalima upravljati odgovorno

Štete sve učestalijih ekstremnih vremenskih prilika tokom prethodne decenije u Crnoj Gori procjenjuju se na desetine miliona eura, stoga su ublažavanje rizika i implementacija mjera adaptacije prioritetnih sektora klimatskim promjenama u samom vrhu nacionalnih prioriteta, kazao je predsjednik Filip Vujanović. Vujanović je danas učestvovao na konferenciji o Klimatskim promjenama, koja je održana u Parizu.

On je, u svom izlaganju, konstatovao da se čovječanstvo danas suočava sa dva ogromna izazova koji zahtijevaju globalnu reakciju, navodeći da je jedan od njih terorizam kroz brutalnu zloupotrebu islama. "Koji je do sada oduzeo brojne nevine živote sa prijetnjom da nastavi djelovanje zla na štetu najvećih civilizacijskih vrijednosti – mira, međuvjerskog sklada i afirmacije pravih vrijednosti religija uključujući i Islam“.

„Ovdje u Francuskoj, u Parizu, svjedoci smo stravičnih posljedica terorizma u kome je stradalo mnogo nevinih ljudi čiji su životi bili vrijednost ne samo Francuske. Zato je globalni odgovor nužan i on će nesumnjivo biti odlučan i jasan“, rekao je on.

Vujanović je ukazao da drugi globalni izazov predstavljaju klimatske promjene koje zahtjevaju neodložan globalan dogovor u neophodnim mjerama za njihovo ublažavanje i prilagođavanje. 

„Stoga Pariška konferencija ima istorijski značaj. Budući da ona slijedi usvajanje Akcione agende za finansiranje Ciljeva održivog razvoja u Adis Abebi i Agende za održivi razvoj do 2030. godine na Samita u Njujorku. U svjetlu konsenzualnog razumjevanja globalnosti problema i njegovih posljedica, uvjeren sam da će Konferencija biti uspješna. Drugačiji ishod jednostavno nije prihvatljiv“, kazao je Vujanović.

On je naveo da je, u skladu sa državnom politikom u toj oblasti, multilateralnim sporazumima kao i pristupim pregovorima sa Evropskom unijom, Crna Gora snažno posvećena postizanju ambicioznog, fer i pravno-obavezujućeg klimatskog dogovora koji će biti primjenjiv za sve.

Vujanović je podsjetio da su regioni Mediterana i Jugoistočne Evrope, kojima Crna Gora pripada, među najosjetljivijim prostorima koji su pogođeni klimatskim promjenama. 

„Štete sve učestalijih ekstremnih vremenskih prilika, tokom prethodne decenije, u Crnoj Gori procjenjuju se na desetine miliona eura. Stoga su ublažavanje rizika i implementacija mjera adaptacije prioritetnih sektora klimatskih promjena u samom vrhu nacionalnih prioriteta“, kazao je predsjednik.

On je dodao da je Crna Gora članica Okvirne konvencije UN o klimatskim promjenama kao država, čije nacionalne emisije gasova sa efektom staklene bašte iznose svega 0,009 odsto u odnosu na globalni nivo. 

„Međutim, i pored malog udjela u globalnim emisionim i populacionim statistikama, Crna Gora je suštinski posvećena da svojim razvojnim potencijalima upravlja na odgovoran i održiv način i sa minimalnim uticajem na životnu sredinu i promjenu klime“, poručuio je Vujanović.

On je dodao da je Crna Gora usvojila Nacionalnu strategiju u oblasti klimatskih promjena do 2030 godine, kao prvi sveobuhvatni strateški dokument u oblasti klimatskih promjena, koji definiše konkretne aktivnosti koje svi akteri društva treba da sprovedu u narednih 15 godina kako bismo ostvarili projektovane ciljeve.

Prema njegovim riječima, Crna Gora se Namjeravanim nacionalnim utvrđenim doprinosom (INDC-ijem) obavezala na ambiciozan cilj smanjenja emisija klimatskih štetnih gasova, od 30 odsto u odnosu na baznu 1990. godinu, čime je jasno iskazala svoju posvećenost postizanju uspjeha Konferencije u Parizu, i dostizanju dugoročnog cilja. 

Vujanović je saopštio da je ostvarenje predviđenog smanjenja planirano kroz opštepovećanje energetske efikasnosti, unaprjeđenje industrijskih tehnologija, povećanje učešća obnovljivih izvora energije i modernizaciju u sektoru proizvodnje energije.

"Stoga, uvjereni smo ostaje da globalni klimatski dogovor može biti uspješan samo ako sadrži mjere mitigacije i adaptacije, ali i adekvatnu podršku za finansiranje klimatskih aktivnosti, razvoj i transfer tehnologija, i izgradnju kapaciteta“, zaključio je Vujanović.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније