Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Radio Tivat ]

01. 12. 2015. 12:54   >>  12:51

POTPISAN SPORAZUM

Tivat sa Kinezima dogovorio saradnju

Predsjednik opštine Tivat Ivan Novosel i Lu Ksi potpredsjednik distrikta Đia Ding u prisustvu ambasadora Kine u Crnoj Gori Cui Dživeja, potpisali su danas u opštini Tivat Sporazum o prijateljstvu i saradnji između Tivta i distrikta grada Šangaja.

Potpisivanju su prisustvovali predsjednik Društva prijatelja NR Kine i Crne Gore Samir Hadžić kao i šestočlana kineska delegacija u kojoj je bio Gao Liang menadžer kompanije CRBS koja gradi autoput Bar – Boljare. Sporazumom je kako se danas čulo konkretizovan dogovor o razmjeni učenika i studenata, tako da će sljedeće godine u tivatske obrazovne institucije stići dvadesetak učenika, a četiri studenta iz Tivta će se naredne godine školovati u distriktu Đia Ding. Dogovorena je i posjeta tivatskih privrednika Kini.

Predsjednik opštine Ivan Novosel je po potpisivanju dokumenta izrazio zadovoljstvo postignutim sporazumom.

"Dogovorili smo konkretne modele saradnje. Dosta kineskih kompanija je angažovano na raznim projektima u Crnoj Gori, a najveći projekat je izgradnja autoputa koju realizuje kineska kompanija CRBS. Sa nama je danas i menadžer kompanije koga takođe pozdravljam. Zadnjih mjeseci imamo kontinuirano dobru saradnju sa kompanijama iz NR Kine. Ustanovili smo da prostora za saradnju ima. Ta distanca između Crne Gore i Kine, distrikta Đia Ding koji ima 1,65 miliona stanovnika i Tivta nije prepreka da se saradnja nastavi", istakao je Novosel.

Potpredsjednik šangajskog distrikta Đia Ding, Lu Ksi je sporazum nazvao "istorijskim".

"Vidim potencijal zajedničke saradnje u oblasti obrazovanja, kulture i turizma. Šangaj je kao što znate jedan od najvećih kineskih gradova sa velikim potencijalima u turizmu, trgovini i kulturi. Obišli smo obrazovne ustanove u Tivtu i dogovorili razmjenu učenika i studenata. Informaciju o ovom sporazumu i vašem gradu daćemo i kineskim medijima kako bi o ovome događaju upoznali što više ljudi", istakao je Lu Ksi.

Ambasador Kine u Crnoj Gori, Cui Dživej koji je prisustvovao potpisivanju sporazuma rekao je da je ovaj čin istorijska prilika za produbljivanje saradnje između Crne Gore i Kine.

"Imate prijatelje sa druge strane svijeta, sa Dalekog Istoka i to je prilika saradnje za budućnost. Tivat je za mene najljepši grad u Crnoj Gori. Tu je marina Porto Montenegro, jedna od najboljih u svijetu. Svim našim delegacija preporučujem da je posjete. Imate i sjajne prirodne resurse. Nadam se da će potpredsjednik Lu prenijeti kineskoj javnosti šta su ovdje vidjeli i čuli. Nadamo se da će iduće godine biti više naših investicija počev od ulaganja u vaš turizam, hotele, restorane, suvenire. U tome možete računati na podršku distrikta Đia Ding", rekao je ambasador Dživej čestitajući gradovima na sporazumu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније