Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

01. 12. 2015. 13:20 >> 13:12

ROSA "PODRŽIMO ŽIVOT"

Doniraće sterilizator za neonatologiju

Rosa voda pokrenula je novu kampanju "Podržimo život", u sklopu koje će Institut za bolesti djece u Podgorici dobiti sterilizator za plastiku, kao jedan od najvažnijih aparata u lancu sigurnosti na neonatologiji.

Edukativna kampanja, usmjerena na podizanje svijesti o važnosti stvaranja najboljih i najbezbjednijih uslova za njegu beba, trajaće u naredna tri mjeseca i biti završena donacijom sterilizatora, vrijednog preko 10.000 eura.

"Već četvrtu godinu Rosa voda organizuje kampanju "Podržimo život", sa dva cilja. Prvi cilj nam je da pomognemo razvoj crnogorske neonatologije i poboljšamo funkcionalnost ovih odjeljenja kroz donaciju najpotrebnije medicinske opreme, dok je cilj podizanje svijesti javnosti o potrebi stvaranja najboljih uslova za bebe i djecu, koji su najosjetljiviji članovi našeg društva. Velika podrška građana i učešće u kampanji uvjerava nas da Rosa voda zaista na pravi način podržava početak života", saopštila je Julija Žigić iz Rosa vode.

Vršilac dužnosti direktorice Instituta za bolesti djece Sonja Milašinović kazala je da će planirana donacija Rosa vode značiti mnogo za podizanje kvaliteta rada osoblja ove zdravstvene ustanove, a samim tim i za ishod liječenja djece koja se nalaze na hospitalizaciji u Institutu.

"Sterilizacija treba da bude najjača karika u lancu sigurnosti rada u neonatologiji. Sterilizator za plastiku je važan i neizostavan dio opreme u našoj ustanovi, jer njegovom upotrebom utičemo na očuvanje zdravlja beba, štiteći ih od raznih infektivnih agenasa, sa kojima mogu doći u kontak preko predmeta i instrumenata koji se koriste pri hranjenju, njezi i liječenju istih. S obzirom na to da novorođenčad nemaju u potpunosti razvijen imunološki sistem, sterilizacija predmeta sa kojima djeca dolaze u kontakt, u toj životnoj dobi, mora biti nezaobilazan i obavezan postupak", poručila je Milašinović.

U periodu od novembra 2015. godine do februara 2016. godine, doprinos za nabavku sterilizatora moći će da daju i građani, kupovinom Rosa vode. Institucionalni pokrovitelj projekta je Ministarstvo zdravlja, na osnovu Memoranduma o saradnji potpisanog prošle godine.

U Centru za neonatologiju pri Institutu za bolesti djece u Podgorici liječe se prijevremno rođena djeca, novorođenčad sa hirurškim problemima i teško bolesna terminska djeca. Centar predstavlja tercijarni nivo zaštite i spada u odjeljenja intenzivne i specifične intenzivne terapije i njege.

Rosa voda pokrenula je projekat "Podržimo život" 2011. godine. Zahvaljujući ovom projektu, nove inkubatore dobile su Opšta bolnica Nikšić, Bolnica "Danilo I" Cetinje i Dom zdravlja Kolašin, neonatološka oprema isporučena je Opštoj bolnici Berane, dok je Institut za bolesti djece u Podgorici, kao najveća ustanova ovog tipa u Crnoj Gori, opremljen prvim aparatom za azot monoksid, koji pomaže u liječenju djece s teškim disajnim problemima. Na ovaj način kampanjom su obuhvaćena novorođenčad iz različitih gradova i regija Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније